Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Toen de VPRO afgelopen zomer belde met de vraag of hij misschien de nieuwe dj wilde worden voor hun wekelijkse Radio 3-programma op zaterdagavond, hoefde Dave Clarke niet lang na te denken. "Hun timing was absoluut perfect. Op dit moment heb ik niet de motivatie om zelf muziek te maken”, zegt de Britse DJ met een discografie zo lang als het telefoonboek van een fiks dorp en die beroemd werd met albums als Archive One (’95) en Devil’s Advocate (2004).
De opvolger laat nog even op zich wachten. “Ik heb nu simpelweg geen zin in produceren”, verzucht Clarke. “Ik wil mezelf niet dwingen om de studio in te duiken en muziek te maken. Wat heeft het voor zin als ik er geen zin in heb?”
Vinyl is finished
Liever maakt hij radio en toert hij met platenkoffers de wereld rond, om in beroemde clubs z’n spijkerharde technobeats uit de speakers te pompen. Hoewel ‘platenkoffer’ feitelijk onjuist is. “Vinyl is finished”, riep Dave Clarke een paar jaar geleden al. En hij meende het. “Natuurlijk, dat zeg ik graag om mensen op de kast te jagen. Maar het is wel zo. Het grootste voordeel tijdens het dj-en is dat je veel meer bas kunt opendraaien. Er is geen feedback meer, zoals je wel met draaitafels hebt.”
Het kan dus harder. En Clarke houdt van hard. Oordopjes zijn voor mietjes, is zijn motto. Geknald moet er worden. Zijn optredens op festivals en in clubs zijn vaak een verontrustend fysieke ervaring. Techno to the max.
Maar zijn radioshow voor de VPRO wordt veelzijdiger, belooft de ijzervreter. Naast nieuwe ‘cutting edge’ techno en aanverwante dansmuziekstijlen zal hij ook zijn oude punkhart af en toe laten spreken. Daar begint de Britse DJ al mee tijdens de eerste aflevering van zijn nieuwe programma 3VOOR12/WHITENOISE, aanstaande zaterdag. Dan heeft hij een interview met de Amerikaanse neowaveband She Wants Revenge, die als Joy Division 25 jaar later klinkt en momenteel in het voorprogramma van Placebo toert.
Punk op de radio
Toen Dave Clarke acht jaar oud was, luisterde hij in zijn slaapkamertje al naar bands als The Psychedelic Furs, The Damned en Joy Division. Toen ontstond ook zijn liefde voor radio. Al snel improviseerde hij zijn eigen programma bij elkaar. Voor het ‘on air-lampje’ sloopte Clarke een groene LED uit de modeltrein van z’n vader, om het vervolgens door het sleutelgat te wurmen. Als het brandde was hij bezig met ‘uitzenden’ en moesten pappa en mamma op de deur kloppen.
"Bij warm weer kon je met een beetje geluk zelfs radiozenders van het Europese vasteland ontvangen", herinnert Clarke zich. “Stations als radio Caroline en Radio Luxemburg. En natuurlijk veel piratenzenders, zoals Kiss FM, toen zij nog goed waren."
Zijn grootste voorbeeld is de in 2004 overleden BBC-legende John Peel, die beroemd werd dankzij zijn brede muzieksmaak en goede neus voor nieuw talent. “Hij was een unieke dj”, verzucht Clarke. “Een van de weinigen ook die aandacht had voor mijn soort muziek. Sinds hij is gestorven hoor je veel minder techno op de BBC.”
Zelf heeft hij in de jaren negentig ook enige tijd voor de BBC gewerkt, als invaller voor een vrouwelijke jock die haar arm brak. “Ik weet nog goed dat ik toen de BBC-studio binnenkwam er allemaal ouderwetse spullen bleken te staan. Ze hadden niet eens Technics draaitafels, kun je nagaan.”
Progressief
Hoewel het aantal luisteraars met tientallen procenten toenam, vonden ze Dave Clarke’s muziekkeuze bij de staatsomroep toch iets te progressief. Hij werd niet teruggevraagd en begon zijn eigen radiostation op internet. Dat programma werd wekelijks doorgeprikt naar Studio Brussel, Kiss in Portugal en zelfs zenders in Canada en Turkije. “We hadden toen circa 400.000 luisteraars iedere maand”, herinnert Clarke zich.
Toch maakt hij uiteindelijk de keuze om te stoppen met radio en zich voortaan te concentreren op het werk in de clubs en het produceren van een nieuw album. Wie zegt ons dat hij het over een half jaar niet opnieuw op z’n heupen krijgt? “Nee, ik doe dit programma niet voor een jaartje of zo” verzekert de Brit. “I’m here for the long term.” Betekent zijn commitment aan de VPRO dan dat hij in de toekomst minder zal gaan draaien en zich meer op radiowerk gaat toeleggen? Of gaat dat te ver? “Ach, ik heb ook bedacht dat ik fulltime reggae wil gaan maken. En mijn eigen vis wil vangen en opeten. Maar dat gebeurt ook niet. Het zou best kunnen dat ik in de komende vijf tot tien jaar minder ga draaien en meer radiowerk zal doen. Maar dat is zuiver hypothetisch. Ik vind het deejayen in zweterige clubs nu nog veel te leuk.”
De eerste uitzending van het wekelijkse programma 3VOOR12/WHITENOISE is aanstaande zaterdagavond van 23:00 uur tot 01:00 uur, en is vanaf de volgende dag online te beluisteren bij 3VOOR12.
http://www.kindamuzik.net/interview/dave-clarke/dave-clarke-is-terug-bij-zijn-eerste-liefde-radio/13778/
Meer Dave Clarke op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/dave-clarke
Deel dit artikel: