Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Ze zijn met zijn vijven, allemaal dj of vj, speelvogels. Illvester legt uit: “Boemklatsch wil niets te maken hebben met urban en commerciële zooi als 50 Cent. Bij ons vind je geen champagne.”
“Geen bling bling”, vult Etcenist aan.
Drie gezichten lichten blij op: “Wow, dàt is een quote!”
Utrecht
Groot worden is geen doel, ze willen gewoon een goed feest organiseren. Net als met dat eerste feest in het studentenhuis waar ze ooit woonden. Ze ontruimen het pand en geven er het feest waar ze zelf naar toe zouden willen. De muziek die ze er brengen, vult een leegte op in het nachtleven en algauw krijgt Boemklatsch enkele kansen van Ekko. In samenwerking met de programmator worden Amerikaanse acts geboekt en het succes volgt al snel.
Illvester: “We kregen meteen al het vertrouwen om ons eigen ding neer te zetten.” Na Ekko volgt Tivoli, waar de typische Boemklatsch-avonden met liveoptreden worden afgewisseld met dansavonden met een breder opzet, eerst Spinach en nu Ammehoela. Hier wordt vaker van de hiphop afgeweken middels uitstapjes naar breakbeat, soul en funk.
Etcenist: “Je kunt er zelfs al eens een rockplaat horen.”
Met bevriende lokale bands als C-Mon & Kypski en het jaarlijkse feest Utrecht Centraal heeft Boemklatsch een uitgesproken Utrechts karakter. Toch programmeren ze ook opvallend grote namen zoals De La Soul. “We krijgen die internationale artiesten aangeboden door de platenlabels en Mojo”, verklaart Illvester. Kleinere artiesten worden niet overgeslagen, integendeel, er zijn genoeg artiesten die nog niet bekend zijn, maar wel op hun lijstje staan. “Dan krijgen we het vertrouwen van Tivoli, ook als achteraf blijkt dat het slecht verkoopt, zoals bij Little Brother. Dat is heel fijn voor ons, zo worden we niet gedwongen het commerciëler te maken. Waar wij onze waardering vandaan halen, is dat wij dit soort muziek onder de neus houden van Tivoli en Ekko; ze kunnen het advies goed gebruiken, ook voor lokale dingen.”
De vibes
Het is hen al vaak gevraagd waarom ze er niet hun brood mee willen verdienen. Ze probeerden het wel even als vof. “Als we ervan moeten leven, moeten we teveel toegevingen doen. Dan ga je een housefeest organiseren om je huur te kunnen betalen”, aldus Oude Nijhuis. Dat is nu eenmaal niet de instelling waarmee Boemklatsch de dingen aanpakt. “De feesten leveren natuurlijk wel wat op: we krijgen een gage en hebben spin-offs. Maar de echte beloning voel je toch als je na een geslaagde avond het podium afstapt. Daar kan ik wel een week hard op gaan”, glimlacht Illvester.
Op Boemklatsch komt een divers publiek af, in de regel mensen tussen twintig en dertig. Het hangt ook af van de hoofdact. “We draaien geen muziek voor vijfendertigers”, stelt Etcenist resoluut.
Illvester nuanceert: “Onze muzieksmaak ontwikkelt zich natuurlijk en het publiek gaat daarin mee. Op Ammehoela worden er meer stijlen gedraaid want als je alleen op het 90 bpm hiphopding doorgaat, blijft het niet leuk. Er waren van die feesten met alleen maar jongens die aan de zijkant van de vloer stonden te blowen. Door het breed te houden, komen er ook meisjes op af en zijn de vibes beter.” Grijnzend vult hij aan: “Er wordt trouwens nog steeds veel geblowd.”
Jubileumfeest
Het lustrumfeest bestaat uit vijf traktaties, met het grote jubileumfeest van 19 mei als orgelpunt. Telkens in Tivoli in Utrecht. De eerste avond is al voorbij. Boot Camp Clik bracht hun rauwe hiphop op de planken. Een unieke gebeurtenis aangezien deze rappers zelden samen touren. Komende zaterdag is het aan Ugly Duckling om in het kader van het nieuwe album Bang for the Buck hun sterke livereputatie waar te maken. Ze maken hiphop in de stijl van De La Soul, steken de draak met de commerciële hiphopcultuur en zetten hele strakke grooves neer.
De week daarna stoomt Boemklatsch gewoon door met het concert van Opgezwolle op woensdag en het eigenlijke jubileumfeest op vrijdag. Dan treden de hiphopveteranen van Camp Lo alsook C-Mon & Kypski en 207 op. De soulvolle hiphopgroep Camp Lo, afkomstig uit de Bronx, schreef geschiedenis met Uptown Saturday Night, waarop hits als ‘Luchini’ en ‘Coolie High’ staan. Volgens de heren van Boemklatsch één van de drie beste hiphopalbums aller tijden. Een maand later sluiten Kubus en Jawat! de festiviteiten af. Nog niet overtuigd? Het laatste woord is aan Etcenist: “Het is mooi in balans: rauwe hiphop, blije hiphop en Nederlandse acts.”
http://www.kindamuzik.net/interview/boemklatsch/hiphopfanaten-van-boemklatsch-heffen-het-glas-op-vijf-jaar-gewoon-feestjes-maken/12800/
Meer Boemklatsch op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/boemklatsch
Deel dit artikel: