Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
"Anti-Flag is in eerste instantie een rockband en doet alle dingen die een normale rockband ook doet", vertelt bassist Chris #2. "Alleen proberen wij die dingen te combineren met politieke actie." De punkrocker zet zijn laptop aan de kant in de backstageruimte van de Amsterdamse Melkweg, en vertelt over de goede doelen die de idealistische band steunt door geld op te halen tijdens concerten. "Deze tour doneren we geld aan een internationaal opvangproject voor daklozen genaamd Emmaus. Doordat Anti-Flag een avond langskomt in de stad om een rockshow te spelen, kunnen we hopelijk het bestaan van daklozen iets verbeteren. We willen iets positiefs doen met deze band, gebruik maken van de positie waarin we ons bevinden."
Eastpak
De Amerikaanse punkband werd door Eastpak gevraagd of zij de Antidote Tour dit najaar wilden headlinen. De band koos zelf alle andere acts uit die nu op het affiche prijken. "We hebben alleen bands die we zelf gaaf vinden uitgenodigd om mee te gaan op deze tour. Bands als Ghost of a Thousand en Four Year Strong. We hebben Alexisonfire gevraagd omdat het al heel lang goede vrienden van ons zijn. In sommige steden zijn zij stukken bekender dan wij. Daarom was Alexisonfire de hoofdact in Engeland en sluiten ze de show hier in Amsterdam ook af."
Blijft natuurlijk de vraag of het voor een band die zo expliciet de antikapitalistische revolutie predikt te verantwoorden is om op een zwaar gesponsord circus als de Eastpak Antidote Tour te spelen. "Toen Eastpak ons benaderde om deze tour te headlinen, vroegen we ons af: what can we get from those fuckers? Eastpak is natuurlijk een bedrijf. Ze willen rugzakken verkopen en ze liëren zich graag aan de punk- en hardcorescene vanwege het stoere imago. Als wij niet zouden spelen, zou er wel een andere band ja zeggen. Eastpak gebruikt de scene tóch wel voor zijn eigen marketingdoeleinden. Dus dachten wij: wie beter dan idealisten als wij zouden die tour kunnen headlinen? Zo arrogant is Anti-Flag dan weer wel, ja."
Keuzes
Chris staart door het raam naar buiten en vervolgt zijn betoog. "Je sprak net over de fairtrade chocoladepasta die je in de backstageruimte zag staan. Kijk, wij zetten dat soort dingen heel bewust op onze rider. En ja, ik ben me er inderdaad ook van bewust dat de productieketens van een bedrijf als Eastpak niet echt fairtrade te noemen zijn. Maar de productiemethodes van Eastpak zijn dingen waar ik niets aan kan veranderen. Zoals ik al zei, wij zijn een positieve band. Wij gaan ervan uit dat wat wij bereiken door met de band te spelen meer is dan alleen een avond muziek. Wij hopen mensen door onze muziek aan het denken te zetten. Daarom vinden we dat we af en toe dit soort compromissen kunnen sluiten. Andere bands maken daar andere keuzes in."
Popmuziek
De vorige twee albums van Anti-Flag zijn, heel on-punk, op major label RCA uitgebracht. De nieuwste boreling The People or the Gun is uitgekomen op het stukken kleinere punkrocklabel Side One Dummy Records. "Rond de tijd dat ons tweede RCA-album The Bright Lights of America uitkwam, werd het hele team waar wij mee werkten bij RCA ontslagen. We kenden daar dus niemand meer persoonlijk. Daarbij verkochten we natuurlijk geen miljoenen platen. Na twee albums hadden we wel genoeg van RCA. Gelukkig hadden we ook een deal voor twee albums en waren we dus vrij om te gaan. We bouwden onze eigen studio in onze woonplaats Pittsburgh en namen de nieuwe plaat daar op. Rond diezelfde tijd belde Side One Dummy ons op omdat zij wisten dat we geen platenmaatschappij meer hadden en that's that!"
Een veel gehoord punt van kritiek is dat de muziek van Anti-Flag wel heel erg poppy en simpel aandoet. Zeker in contrast met de vaak tegen het militante aanleunende teksten van de band. Chris: "Popmuziek staat voor populaire muziek. Je moet het kunnen meezingen. Ik hou nog steeds heel erg van de hardere bands als Strike Anywhere of Propagandhi. Maar de hoofdzaak is dat we goede nummers schrijven. Toen onze zanger Justin twintig was en de band net had opgericht, ging hij naar een concert van de Britse singer-songwriter Billy Bragg toe. Die man gaf Justin een heel simpel advies: schrijf goede nummers. Dat is de kern van de zaak. Niemand gaat naar jou of wat je te zeggen hebt luisteren als je muziek slecht is. Ook al is het dan iets poppiër."
Bovenste foto: Tony Mott, linker foto: David Cooper, rechter foto: Izzy Shay
http://www.kindamuzik.net/interview/anti-flag/anti-flag-gebruikt-het-systeem-om-ertegenaan-te-schoppen/19639/
Meer Anti-Flag op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/anti-flag
Deel dit artikel: