Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Amplifier komt uit Manchester, maar de nimmer aflatende hype van Britse bands ten spijt, kost het Amplifier aanvankelijk veel moeite voet aan de grond te krijgen bij platenbonzen. “We deden onze eerste show in 1999. Vanaf die tijd duurde het zo’n vier jaar voordat we een platendeal hadden en voor de eerste keer de studio in gingen. We zijn nooit een band geweest, waarbij zaken zich snel ontwikkelden.”
Wereldveroveraars
Om dat te illustreren geeft Balamir een treffend voorbeeld: “De dag voordat wij ons debuut gingen opnemen, was er een band in diezelfde studio bezig om de laatste hand te leggen aan de opnames voor zijn debuut. Die band is The Darkness, die niet lang na de release van hun album op Wembley speelden. Toen moest ons album nog uitkomen. Je moet dus ook een beetje geluk hebben.”
Daarnaast leent de muziek van Amplifier zich er niet echt voor om als single uit te brengen. “We maken geen pop of rock. Als je je eigen ding doet, duurt het gewoon langer. Met ieder album gaat het beter. Tool is wat dat betreft een goed actueel voorbeeld van hoe je als band langzaam kunt groeien. Zo ging het vroeger ook. In de jaren zeventig brachten bands wel tien albums uit voordat ze enige bekendheid verwierven.”
Na een korte stilte vervolgt Balamir zijn verhaal vanuit een ander perspectief. “De manier waarop we er nu over praten, daarmee vooronderstellen we in feite dat het enige doel van het spelen in een band is om de wereld te veroveren. Om eerlijk te zijn interesseert me dat niet zo. Ik ben vooral blij met de kans die ik krijg om albums te maken. Of ik dat voor mezelf doe of voor anderen? Ik denk dat het een combinatie van die twee is.”
Afwijkend blijven
Amplifier moet dus lang wachten op zijn platendeal en kan er vervolgens maar kort van genieten. “Toen ons eerste album uitkwam, is ons label opgeslokt door BMG. Drie dagen na de officiële releasedatum om precies te zijn. Grootste probleem daarbij was dat ze ons aan ons contract hielden, maar ondertussen niets voor ons deden. Na een jaar van ellende en onzekerheid besloten we ons contract af te kopen, met als gevolg dat we nooit meer geld zullen verdienen met onze muziek.”
“Nu we bij SPV zitten, is de rust en het vertrouwen weer teruggekeerd”, zegt Balamir. “We kunnen weer langzaam gaan opbouwen. Eind vorig jaar hebben we een ep uitgebracht, The Astronaut Dismantles HAL. Daarmee kregen we het goede gevoel weer terug.”
Door de nare ervaringen in de afgelopen jaren weet Balamir nu beter hoe de muziekindustrie in elkaar steekt. “Als band moet je kosteneffectief kunnen werken. Je kunt in de beste band ter wereld spelen, maar als je te veel geld opmaakt, heb je toch een probleem. Muziek wordt steeds meer een product dat geld op moet leveren. Dat is een maffe tegenstelling tussen kunst en de zakenwereld. Het zijn twee dingen die moeilijk samengaan. En als het niet jouw geld is dat je uitgeeft, wordt er van diverse kanten druk op je uitgeoefend om niet te veel geld uit te geven.”
Het gevaar daarvan, zo stelt Balamir, is dat je in een bepaalde richting word gedreven, waardoor je je unieke identiteit verliest en verword je tot een bepaalde standaard. “De truc is om desondanks afwijkend genoeg te blijven om je daarmee van anderen te kunnen onderscheiden. Wat er in de emocore-scene gebeurt, is wat dat betreft een goed voorbeeld van hoe het niet moet. Die bands klinken allemaal hetzelfde, het lijkt wel of ze allemaal rechtstreeks uit dezelfde fabriek komen gerold.”
Instinct volgen
Insider, het nieuwe album, heeft een heel ander geluid dan het titelloze debuut. Dat is deels een bewuste keuze geweest, maar onbeïnvloedbare factoren spelen hier ook een rol in, zo blijkt uit Balamirs toelichting. “De nummers op ons eerste album hebben allemaal hetzelfde tempo en zijn behoorlijk traag en uitgesponnen. Deze keer wilden we ook een aantal snelle rechttoe rechtaan songs opnemen. Veel mensen hadden verwacht dat het nieuwe album in de lijn van het debuut zou liggen. Maar hoe een album uiteindelijk vorm krijgt, is niet iets waar we 100% controle over hebben. De situatie en de omstandigheden waarin we verkeren tijdens het schrijf- en opnameproces hebben daar ook invloed op.”
Balamir maakt een vergelijking met het opnameproces voor het debuut. “Voor ons eerste album hebben we ruim de tijd gehad om in de studio te jammen en de nummers uit te werken en op te nemen. Deze keer hadden we minder tijd én minder geld. We gingen met de blauwdrukken van de songs de studio in om de opnames er vervolgens in korte tijd werkelijk uit te rammen. We hebben nooit de kans gekregen het nieuwe materiaal live te spelen, dus we hadden geen idee hoe het uit zou pakken. We volgden gewoon ons instinct.”
http://www.kindamuzik.net/interview/amplifier/amplifier-als-je-je-eigen-ding-doet-duurt-het-gewoon-langer/14529/
Meer Amplifier op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/amplifier
Deel dit artikel: