Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Faust
Muziekjournalist Uwe Nettelbeck kreeg begin jaren zeventig van label Polydor de opdracht om het West-Duitse antwoord te vinden op populaire Amerikaanse en Britse rockmuziek. Waar hij mee aankwam, was de nogal maffe groep Faust. Daarmee heeft Nettelbeck de wens van Polydor niet kunnen vervullen, maar de wereld kon wel kennismaken met een fascinerende, eigenzinnige krautrockband. De groep wist zowaar enige bekendheid te verwerven in Groot-Brittannië - onder meer doordat label Virgin met het idee kwam om een verzameling nummers en schetsjes uit te brengen voor de prijs van een single - maar werd in 1975 opgeheven. Sinds 1990 zijn de Duitsers echter weer actief en tot op de dag van vandaag experimenteren ze vrolijk verder, zowel op plaat als op het podium.
Lees hier een uitgebreid portret van de band op KindaMuzik.
Donderdag, 22:40 - 23:40, TivoliVredenburg: Grote Zaal
The Crazy World of Arthur Brown
Niemand minder dan the god of hellfire zelf brengt een bezoek aan Utrecht! Dat is niet zomaar iets, want Arthur Brown en zijn band (foto bovenaan) scoorden eind jaren zestig een grote wereldhit met 'Fire'. Daar komt nog eens bij dat hij flink opzien baarde met zijn theatrale optredens en vooral zijn gezichtsbeschilderingen, waaraan later onder meer Alice Cooper, KISS en Marilyn Manson een voorbeeld namen. Toch bleef het voor Brown niet bij die ene hit: zowel solo als met zijn band Kingdom Come is hij door de jaren heen psychedelisch getinte rockmuziek blijven maken; in 2013 bracht hij nog Zim Zam Zim uit. En als we Le Guess Who? mogen geloven is de inmiddels 72-jarige Arthur Brown ook live nog even vurig.
Vrijdag, 22:00 - 23:00, De Helling
Magma
Het in 1969 opgerichte Magma is een band met een verhaal. Een sciencefictionverhaal over een groep mensen die de aarde verlaat en naar de planeet Kobaïa verhuist, om precies te zijn. Gezongen in de door oprichter Christian Vander verzonnen taal 'Kobaïan' - naar eigen zeggen geïnspireerd op Slavisch-Germaanse talen en het jodelachtige scatten van jazz-zanger Leon Thomas. Klinkt dat al bijzonder? Wacht maar tot je de muziek zelf hoort: een combinatie van virtuoze progrock, jazz en klassieke muziek, met onder meer epische koren, bombastische blazerssecties en uit de bocht vliegende sopranen. De discografie van Magma is eigenlijk één grote eclectische jazzrockopera. Het kan niet anders dan dat dit een fascinerend geluidsspektakel op het podium wordt.
Zaterdag, 20:30 - 21:45, TivoliVredenburg: Ronda
Os Mutantes
Eind jaren zestig floreerde in Brazilië de Tropicália, een brede kunststroming die Braziliaanse en buitenlandse elementen samensmolt. Van de muzikale afdeling is Os Mutantes (foto boven) een van de bekendste acts. De band vermengde psychedelische popmuziek van groepen als The Beatles met bossa nova, samba en andere Braziliaanse invloeden. Vooral het titelloze debuut uit 1968, vol dromerige, af en toe goed gekke psychedelica, geniet nog altijd behoorlijke populariteit. Precies tien jaar later zouden de Brazilianen, overigens met nog maar één origineel bandlid, voor de laatste keer optreden. Tot 2006. Sindsdien staat de groep weer regelmatig op het podium en zijn er zelfs weer twee studioalbums verschenen. Eens zien of Os Mutantes na al die tijd nog steeds kan betoveren!
Zondag, 20:30 - 21:30, TivoliVredenburg: Pandora
The Pop Group
'The Pop Group' (foto boven) is, zoals je allang aan zag komen, een nogal ironische bandnaam. De groep liet met debuutalbum Y (1979) geen fijn in het gehoor liggende melodietjes, maar met dub en freejazz doorspekte postpunk op de wereld los. De bevreemdende, energieke potpourri, gecombineerd met de losgeslagen vocalen van Mark Stewart, is met recht een cultklassieker te noemen. Maar het avontuur eindigde al snel: na de opvolger in 1980, For How Much Longer Do We Tolerate Mass Murder?, ging de band alweer uit elkaar. Dit decennium kwamen de postpunkers van weleer echter weer samen, waarna in 2015 - na 35 jaar dus! - Citizen Zomby volgde; veel toegankelijker dan we gewend waren, maar het losse steekje hangt er nog duidelijk aan.
Zondag, 20:55 - 21:45, TivoliVredenburg: Ronda
Annette Peacock
Hoewel haar naam vermoedelijk niet veel belletjes zal doen rinkelen, heeft ook Annette Peacock een indrukwekkende staat van dienst. Zo toerde ze met Albert Ayler en zat ze in een show van Salvador Dalí. Bovendien pionierde ze met vroege synthesizers; ze was bijvoorbeeld een van de eersten die haar zang door een synthesizer haalde. Op I'm the One (1972) schakelt ze probleemloos tussen singer-songwriter, jazz, psychedelica en futuristische geluidsexperimenten, terwijl bijvoorbeeld X-Dreams (1978) een rauw, maar veel conventioneler jazzy bluesalbum is. En het is zeer speciaal dat ze op Le Guess Who? staat: optredens van Annette Peacock zijn tegenwoordig zeldzaam!
Zondag, 22:00 - 23:00, TivoliVredenburg: Grote Zaal
Beeld The Crazy World of Arthur Brown door Paul Hudson
Beeld Os Mutantes door Cultura de Red
Beeld The Pop Group is gemaakt door Paul Narvaez
http://www.kindamuzik.net/festival/le-guess-who/eigenzinnige-pioniers-de-oudjes-van-le-guess-who/26358/
Meer Le Guess Who? op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/le-guess-who
Deel dit artikel: