Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
01. The Pessimists
Tekst, muziek en beeld geven vorm aan een koppeling van focus-componiste van het festival Olga Neuwirth en de schrijfster Elfriede Jellinek. Radicaal, persoonlijk en eigengereid vermengt Neuwirth hoge en lage cultuur, pop en architectuur, literatuur en cartoons in haar composities. Geen schmierende kitsch zoals bij Joey Roukens; het eclectisme van Neuwirth kent geduld, overpeinzing, rijping en reflectie. En is bloedstollend spannend, hectisch en hoogst-actueel. Bonus: het lunchconcert in de 'fietstunnel' onder het Rijks is gratis toegankelijk!
Donderdag 9 juni, 12.30 + 13.30 uur, Rijksmuseumpassage – The Pessimists door studenten Koninklijk Conservatorium en theateropleiding T.I.M.E.
02. Atomic
Dat de artistiek directeur Schotse is, heeft vast he-le-maal niets met de uitnodiging aan Mogwai (foto bovenaan) te maken (knipoog). Hoe dan ook: de instrumentale en bij vlagen extreem luide band uit Glasgow is misschien niet de meest voor de hand liggende keus voor het Holland Festival. Zo vernieuwend zijn ze niet meer, het genre is wel verkend en gaat vooral nog de diepte in (en levert met Rave Tapes gewoon een zeer puike plaat op) en hoge volumes zijn ook niet echt meer grensverleggend. Mogwai speelt op het festival live de soundtrack bij de gelijknamige film van Mark Cousins; een rolprent-collage over de verontrustende geschiedenis van atoomenergie – een verhaal van wonderbaarlijke doorbraken, medische wonderen en totale vernietiging. Apocalyps als grens en rand? Zeker, en dus zit Mogwai op zijn plek in het hart van deze productie die tegelijk filmvoorstelling, concert en live-video installatie is. Bovendien staat Mogwai's motto nog overeind: "Pummeling eardrums around the world", dus je bent gewaarschuwd.
Zaterdag 11 juni, 20.30 uur (met inleiding om 19.45 uur), Muziekgebouw aan 't IJ – Mogwai play Atomic.
03. Melancholia
De global village lijkt een feit en een realiteit. De verbondenheid kan echter bedriegen. Hoe echt en diep gaat contact nog? En zijn de mogelijkheden wel groter, schier eindeloos, zelfs? Om moedeloos en melancholisch van te worden, wellicht? Regisseur Sebastian Nübling en choreograaf Ives Thuwis onderzoeken in Melancholia de treurnis van de hedendaagse jeugd. Innerlijk lijden in somberman-acties die vorm krijgen tussen actuele klanken en gedachten en stukken van oude meesters als Monteverdi - op het snijvlak van grenzen dus, ook in de muzikale tijd, waarbij het maar helemaal de vraag is of de toekomst nog wel aan de jongeren is.
Dinsdag 14 en woensdag 15 juni, 20.30 uur (met inleiding om 19. 45 uur), Muziekgebouw aan 't IJ – Melancholia door Sebastian Nübling, Ives Thuwis, La Cetra Barockorchester, Theater Basel, Junges Theater Basel.
04. Theatre of the World
Over Athanasius Kircher is niet veel bekend, behalve dat ergens tussen fictie en feit een man tevoorschijn komt die een soort homo universalis is; alsof hij de wetenschapper van de wereld in alles was. Of deed alsof. Louis Andriessen laat de toeschouwer en luisteraar reizen door tijd en ruimte en door het gedachtegoed en de vele historiën van en rond Kircher. Doldwaas en Toren-van-Babel-achtig, grotesk, vreemd en bevreemdend en misschien ook wel ietwat duister. Dit wordt een weergaloos grote wereldpremière en een fenomenaal gesammtkunstwerk van Andriessen, Audi, De Leeuw en de Quay Brothers. En tegelijk: "No fun at all", aldus Andriessen zelf.
Zaterdag 11 juni (en meer data), 20.00 uur (met inleiding om 19.15 uur), Koninklijk Theater Carré – Theatre of the World van Louis Andriessen door De Nationale Opera onder muzikale leiding van Reinbert de Leeuw, onder regie van Pierre Audi en met video en decor door de Quay Brothers.
05. Le Encantadas
Eilanden zijn grensgebieden die de verbeelding blijven kietelen. Van Venetië tot de Galapagos trekken ze onwillekeurig verhoogde attentie. Olga Neuwirth maakt in haar stuk - vernoemd naar de oude naam van de Galapagoseilanden - de muzikanten los uit het keurslijf van het orkest. In eilandjes zitten zij door de zaal. Details treden op bijzondere wijze voor het voetlicht. Finesses in de ruimtelijkheid worden benadrukt. De uitvoering is in handen van Ensemble Intercontemporain dat in 2015 een verpletterende uitvoering van 'Répons' van Pierre Boulez ten beste gaf. Gegarandeerd een groots en absoluut niet te missen feest voor de oren.
Zaterdag 18 juni, 20.30 uur (met inleiding om 19.45 uur), Gashouder – Le Encantadas van Olga Neuwirth door Ensemble Intercontemporain & IRCAM onder leiding van Matthias Pincher.
06. Pascal Gallois
Red de fagot, roept het Holland Festival al sinds de vorige editie. En daaraan wordt dit jaar ook actief handen en voeten gegeven, want je kunt als bezoeker een cursus op het instrument volgen (dat je tijdelijk te leen krijgt) en meespelen in een voorstelling. Hoe de fagot op grootmeesterlijk niveau kan klinken, toont Pascal Gallois. Hij is lid van het vermaarde Ensemble Intercontemporain en speelt onder meer een Nederlandse première van 'Torsion' van Olga Neuwirth, voor fagot en cd. Ook het fabelachtige 'Sequenza XII' dat Luciano Berio opdroeg aan Gallois, wordt uitgevoerd. Dichterbij topklasse fagotspel en de fagot in de spotlight kom je niet.
Zondag 19 juni, 17.00 uur, Bimhuis – Pascal Gallois speelt werken van onder anderen Györgi Kurtág, Olga Neuwirth en Luciano Berio.
07. Fifty for the Future
Het wereldvermaarde Kronos Quartet is gedurende een week artist in residence op het Holland Festvival 2016. Grenzeloos samenwerken staat voorop bij dit gezelschap. Zo heeft het Kronos Quartet 50 werken besteld bij vijftig componisten van over de hele wereld: Fifty for the Future. Het zijn 25 vrouwen en 25 mannen. Zij schrijven in de komende vijf jaar elk een werk van ongeveer tien minuten. Elk jaar gaan tien werken in première en de partituren kun je meteen erna downloaden, gratis. Tijdens dit concert voert het Kronos Quartet een splinternieuw opdrachtstuk van Merlijn Twaalfhoven uit. En samen met het Ragazza Quartet spelen de vier dan dus uitgebreid tot acht een nieuwe compositie van Yannis Kyriakides. Alleen dat vooruitzicht is al meer dan genoeg reden om zeker aanwezig te zijn. Tel daarbij op dat je een van de beste strijkkwartetten van het moment in actie hoort en het pleit is helemaal beslecht.
Donderdag 23 juni, 20.30 uur, Muziekgebouw aan 't IJ – Fifty for the Future, Kronos Quartet speelt (nieuwe) werken van onder anderen Yannis Kyriakides, Merlijn Twaalfhoven en Laurie Anderson.
Holland Festival 2016 – 4 t/m 26 juni, vele locaties, Amsterdam. Het volledige festivalprogramma vind je op www.hollandfestival.nl.
Beeld Mogwai door Brian Sweeney
http://www.kindamuzik.net/festival/holland-festival/holland-festival-2016/26726/
Meer Holland Festival op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/holland-festival
Deel dit artikel: