Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
In het prille begin van dit millennium was de garagescene in Londen nog levendig. Hoewel mc's en rappers al een prominente plaats hadden in dit genre bleef het in essentie housemuziek. De focus was instrumentaal en op het podium moesten mc's soms om de ietwat zoetsappige zanglijntjes heen werken die veel garagetracks eigen waren. Ontevreden jongeren in de getto's van Zuid- en Oost-Londen konden zich daar niet mee identificeren en daarom begonnen ze in rommelige kelders en donkere clubs aan een eigen geluid te werken. Gebaseerd op garage, maar veel harder en dreigender.
Terwijl garage vooral werd gedragen door dj's en producers waren rappers de drijvende kracht achter dit nieuwe geluid. Met Fruity Loops, goedkope software voor muziekproductie, maakten zij hun eigen unieke hoekige beats waarover ze hun raps uitspuugden. Een nieuw genre was geboren en de scene was meteen bruisend. Via radiopiraten en amateur-dvd's verspreidde grime zich over Londen. Grime keerde zich af van de soms cheesy klinkende UK garage en met een typisch Britse sound moest het een alternatief bieden voor de alom aanwezige Amerikaanse hiphop.
Het duurde niet lang voordat de undergroundstatus van grime zo goed als verdwenen was. De jonge grondleggers van de scene, zoals Dizzee Rascal, Wiley en Kano, werden door platenmaatschappijen opgepikt en tot wereldsterren gemaakt. De rappers die vasthielden aan de scene en niets met maatschappijen te maken wilden hebben, bleven verlaten achter. Zoals vaak het geval is, zorgde de toenemende populariteit voor desillusie onder die artiesten en grime verdween even als genre van betekenis voor de underground.
Maar dit bleek niet permanent. De afgelopen jaren beleeft grime een wederopbloei. Vooral in Birmingham is het terug als muziek van de jongerenscene en ook in Londen zijn er jonge, rijzende undergroundsterren. Nog opvallender is het dat grime steeds vaker wordt opgepikt door alternatieve beatsproducers. Opmerkelijke artiesten uit de house- en garagehoek, zoals Mumdance, Logos en Bok Bok, doen verbazend creatieve dingen met de typische beats en geluiden uit de begindagen van het genre. Ook dit zijn Britten, dus vooralsnog lijkt de nieuwe grime bovenal een Brits fenomeen te zijn. Wel is het zo dat deze producers niet verbonden zijn aan een scene maar via internet deel uitmaken van een wereldwijde en bruisende, creatieve cloud. Het genre heeft al volgelingen in de VS, zoals de prominente producer Starkey, dus het zou zomaar kunnen dat grime dit jaar opnieuw explodeert en zich over de wereld verspreidt.
Maak kennis met grime door deze Spotify-playlist.
http://www.kindamuzik.net/dossier/709/what-the-f-ck-is-grime/25655/
Meer op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/709
Deel dit artikel: