Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Ontstaan van genres
Of het nu gaat om house, jungle of dubstep, nieuwe muziek voor de ondergrondse dansvloer is altijd verbonden geweest aan subculturen. Clubs en platenzaken vormen de broedplekken bij uitstek voor zulke scenes, die vrijwel altijd heel lokaal zijn voordat ze door de buitenwereld worden opgepikt. Dubstep is daar een goed voorbeeld van. Wij kennen het nu als die afgrijselijke herrie waar de jeugd vier jaar geleden naar luisterde en die al snel compleet verdween of werd opgenomen in andere genres. Maar daarvoor bestond dubstep al jaren als zeer ingetogen en duistere muziek met reggaeroots die alleen gemaakt en gedraaid werd in Zuid-Londen. Maar die realiteit is inmiddels veranderd door de steeds voortschrijdende groei van het internet. Dubstep is misschien wel het laatste genre binnen de elektronische muziek dat in een lokale scene ontstond.
Dubstep, 2005.
##
De tijd waarin de lokale scene het exclusieve centrum was van nieuwe genres en subculturen is definitief voorbij. Internet is de nieuwe plaats waar artiesten en liefhebbers met elkaar in contact staan en waar zij hun werk en hun vondsten met elkaar delen. Sociale media als Tumblr en Soundcloud hebben de clubs en platenzaken vervangen als de creatieve hangouts van een nieuwe generatie beatsproducers.
Vorig jaar maakte Red Bull Music Academy een serie minidocumentaires over dit fenomeen, genaamd H∆SHTAG$. In iedere aflevering kwam een op internet geboren subgenre aan bod, met de titel 'Don't Call It #(subgenre).' Het punt dat RBMA ofwel compleet miste, ofwel op een briljante manier illustreerde, is dat deze subgenres vrijwel onmogelijk uit elkaar te houden zijn. Zo viel Mount Kimbie in de documentaireserie onder postdubstep, terwijl Shlohmo bij beats hoorde en Zodiac moest worden ingedeeld bij alt. r&b. Zoek de verschillen.
Grenzeloos
Het voorbeeld hierboven is natuurlijk extreem. Het punt is niet dat al deze muziek op elkaar lijkt. Integendeel, de variatie is zo groot dat onder fans en journalisten de neiging is ontstaan zichzelf te verzuipen in subgenres. De afgelopen jaren was het internet getuige van de geboorte van 'genres' als future bass (mogelijk gerelateerd aan trap), alt. r&b, future garage, witch house en trillwave (dat al dan niet hetzelfde is als cloud rap). Het zijn wanhopige pogingen om orde en helderheid aan te brengen in het dynamische muzieklandschap.
Trillwave ofzo.
Maar de grenzen zijn niet te definiëren en ze worden continu overschreden. Door de wereldwijde openbaarheid en bereikbaarheid van nieuwe undergroundmuziek staat alles met elkaar in verbinding. Er vindt enorm veel kruisbestuiving plaats tussen fans, artiesten en subculturen van over de hele wereld. Producers laten zich niet meer beperken tot regels van een genre, maar laten zich van alle kanten inspireren en snoepen even makkelijk van house als van hiphop of indiepop.
Voorbij subgenres
Wanneer we het over muziek hebben kunnen we met deze subgenres dus weinig en overkoepelende termen als house en hiphop zeggen ook niet zo veel. Artiesten zelf hebben natuurlijk een begrijpelijke aversie tegen subgenres en soortgelijke hokjes. Wel lastig voor ons als fans en journalisten, want hoe beschrijf je dan wat voor muziek je hoort? Wanneer we over nieuwe beats praten moeten we misschien maar accepteren dat we van elkaar gewoon niet meer weten waar we het over hebben.
Meer nieuwe beats horen? Luister naar deze Spotify-playlists, die een verre van juiste indruk geven van hun respectievelijke genres: Future Garage, Trillwave
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/709/beats-op-het-internet-de-dood-van-subgenres/25523/
Meer op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/709
Deel dit artikel: