Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Wie zijn ze?
Na het verlaten van Today Is the Day verhuizen drummer Bränn Dailor en gitarist Bill Kelliher naar Atlanta. Daar lopen ze bij een High on Fire-concert gitaris Brent Hinds en bassist Troy Sanders tegen het lijf. De jamsessie die daar een week later op volgt, ontaardt in de oprichting van Mastodon. Aanvankelijk heeft de band een losse zanger, later nemen Troy en Brent de vocale taken over. Het viertal heeft tot op de dag van vandaag geen bezettingswisselingen meer ondergaan.
Wat doen ze?
Rond de millenniumwisseling zit metal aardig in het slop. Het gros van de nu-metalbands verzaakt beklijvende albums uit te brengen. Mastodon, dat met één been in de jaren zeventig staat, weet wel een stap met een blijvende indruk te maken. Een vingeroefening (De ep Lifesblood) wordt in 2002 opgevolgd door het veel geprezen Remission. Mastodon gebruikt beproefde elementen zoals dubbele gitaarlijnen en rockende riffs om zijn vernieuwende stijl vorm te geven. Goed doordachte songstructuren, epileptisch drumwerk en mythische thema's maken het concept compleet.
Wat maakt ze zo goed?
Bij de oprichting zijn de bandleden allemaal rond de dertig en in het bezit van een uitgebreid muzikaal cv, vol bands die nooit de underground zijn ontstegen. Die ambitie delen ze echter wel. Als de vier topmuzikanten elkaar eenmaal gevonden hebben, resulteert hun arbeidsethos in eindeloos veel toeren en een tweejaarlijks studiobezoek (Leviathan (2004), Blood Mountain(2006)). Een paar keer per jaar is Mastodon in Europa te aanschouwen, waar de band bij elk optreden een verwoestende indruk achterlaat. Omdat pionierende muzikanten weigeren stil te staan, vertoont de muzikale stijl een steevaste ontwikkeling. De scherpe metalen randjes maken steeds meer plaats voor een progressief geluid, naar voorbeeld van onder andere King Crimson en Melvins.
En waar zijn ze nu?
In maart 2009 zet Mastodon zijn volgende stap met Crack the Skye. Oude fans zijn niet onverdeeld positief over het gewin aan melodie ten koste van snijdende metalriffs. Mastodon lijkt wel toegankelijk geworden. Daar staat tegenover dat het kwartet nog altijd weigert om voor de makkelijke weg te kiezen en muziek met veel creativiteit benadert. Crack the Skye richt het vizier op een nieuwe groep fans. Wellicht komt de droom van Mastodon over een paar tours uit en staan de vrienden als headliner in een grote zaal, in plaats van in het voorprogramma van metaldinosaurussen als Slayer.
Live foto uit het KindaMuzik archief, genomen tijdens Fields of Rock 2007, door Niels Vinck.
http://www.kindamuzik.net/artikel.php?id=18354
Meer Mastodon op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/mastodon
Deel dit artikel: