Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
In 2004 gooide het Canadese Junior Boys hoge ogen met hun debuutalbum Last Exit. Nu verschijnt hun tweede langspeler, So This Is Goodbye, die ondanks de verwijzing naar eindigheid een tijdloze charme heeft. Dat wil niet zeggen dat de plaat niet van deze tijd is. In tegendeel: Matthew Didemus en Jeremy Greenspan krijgen het voor elkaar verschillende genres uit de hedendaagse muziek op een uitzonderlijk frisse en originele manier te combineren.
Het is een wonderlijk samenspel van elektro en lo-fi, overgoten met de ijle verzuchtingen van Didemus en Greenspan. Soms krijgen de elektrobeats en -ritmes de overhand, zoals op ‘Equaliser’. Elders klinkt de plaat juist intiem en ingetogen, zoals op het titelnummer ‘So this is Goodbye’. Bewegend tussen dit soort variaties blijft het album telkens verrassen. Met elke verrassing wint het geheel aan coherentie, want via die variaties weten Greenspan en Didemus op treffende wijze duidelijk te maken welke thematiek ze op So This Is Goodbye willen uitwerken.
De eerste single van het album, ‘In the Morning’, laat de genialiteit van Junior Boys’ visie het beste zien. Enerzijds gebruiken ze elementen van het ‘grote’ geluid van de elektro. De heftige analoge bassen en synths zorgen voor een bijna fysieke impact van de muziek. Anderzijds weerstaan Greenspan en Didemus de verleiding geheel op te gaan in dit heftige geluid. Hun terughoudendheid doet ons met hernieuwde aandacht luisteren naar de ogenschijnlijk bekende elektrogeluiden. Uit de aanvankelijke heftigheid komt dan ineens het melancholische en ruimtelijke karakter van de muziek naar voren.
Met eenzelfde dubbelzinnigheid bewegen de gesmeerde, engelachtige stemmen van Didemus en Greenspan zich tussen de elektronica. Hun zang is op het eerste gezicht onderkoeld en afstandelijk, een indruk die door de uitgesproken elektronische instrumentatie wordt versterkt. Maar nét onder deze koele oppervlakten leeft echter een rijke gevoelswereld, die gaandeweg, omgeven door breekbare melodieën, voor ons verschijnt.
Het is een spanningsveld waarin de emotionele impact van singer-songwriter-lyriek succesvol gecombineerd is met de lijfelijkheid van de dance. De tegenstellingen die hierin besloten liggen, zij stuk voor stuk minutieus en treffend uitgewerkt en geven het geheel een zeer bijzondere twinkeling, zoals in het schitterende ‘FM’. En dan rest niets dan de hoop in de toekomst nog eens vanuit de besneeuwde bossen van Canada zo elegant vaarwel gewenst te worden .
http://www.kindamuzik.net/artikel.php?id=13886
Meer Junior Boys op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/junior-boys
Deel dit artikel: