Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Geh' weiter, geh' weiter mit Hoffnung im Herzen
Und Du wirst niemals allein gehen
Du wirst niemals allein gehen
Geh' weiter, geh' weiter mit Hoffnung im Herzen
Und Du wirst niemals allein gehen
Du wirst niemals allein gehen.
Door ‘You’ll Never Walk Alone’ in het Duits te vertalen, probeert de Britse ambassade in Berlijn, met het WK als oogmerk, wederzijds begrip tussen Duitsland en Engeland te kweken. Niet voor niets natuurlijk. De laatste pak hem beet honderdtwintig jaar botert het niet echt tussen de twee landen.
En ook tijdens WK 1998 waren Duitse en Engelse kemphanen, op Franse pleintjes, nog in een bloedige strijd verwikkeld. De ambassade hoopt, wanneer de Duitse vechtersbazen kunnen verstaan wat die maffe eilanders van de tribune schreeuwen, de kans op traangas door Berlijnse straten (in de lente) aanzienlijk kleiner wordt.
Voetbal ontkomt niet aan muziek. Dennis van der Geest die tijdens de open dag van Feyenoord vanachter de draaitafels de spelers mag verwelkomen in de Kuip. Maar ook de tune van Talpa door de stadionspeakers vlak voor elke aftrap in de eredivisie. Tijdens de wedstrijd klinkt alleen a capella: liedjes om je ploeg naar voren te schreeuwen, liedjes om spelers te bewieroken en vooral liedjes om de supporters van de tegenpartij nog dieper in de prut te zingen.
Voorbeeld: 87ste minuut, 0-3. De thuissupporters hangen mismoedig in hun kuipstoeltje, terwijl de uitsupporters het stadion hebben overgenomen. (Een vak zingende supporters is als een opengesperde muil.) De uitsupporters zwaaien hun armen en heffen een heuse klassieker aan:
Dit afscheid doet me zo’n pijn
't Is niet fijn de verliezer te zijn
Maar ja, het leven gaat door
Adios, adios, adios Amor
(Corry Konings represent)
Als je muziek en voetbal bij elkaar giet, ontstaat vaak een humoristisch elixer. De meningen over welke supportersgroep ermee is begonnen zijn verdeeld, maar een pluim gaat uit naar hen die voor het eerst ‘Always Look on the Bright Side of Life’ in het voetbalstadion omarmden. (Waarschijnlijk stonden ze tien minuten voor tijd met 4-0 voor.)
De Oranjeliederen zijn per definitie carnavalskrakers. J.C. (de Heiland) zong zonder schroom ‘Oei, Oei, Oei, Dat Was Me Weer een Loei!’ en Willem van Hanegem zong samen met Frans Derks, de kortebroekdragende scheidsrechter, het carnavalsliedje ‘Ik Ben Ik’. Zolang de melodie aanstekelijk is en de tekst niet te diepgravend, vinden de oranje pruiken en mutsen op de tribunes het allang best:
Als je graag wilt winnen
Moet je aan de bar beginnen
En dat kan (en dat kan)
En dat kan (en dat kan)
Met Dennis bier
1 Dennis bier
2 Dennis bier
1, 2, 3, 4 Dennis bier
In Nederland zijn echter ook minder grappige muzikale pogingen ondernomen. Ruud Gullit scoorde met ‘Not The Dancing Kind (Oh, but I Wanna Wanna Wanna!)’ een toptienhit. Later dansten zijn dreads in de videoclip van het liedje voor Zuid Afrika, waarin hij twee woorden met Revelation Time mocht meezingen.
Frank Kramer [foto links] - eerst profvoetballer bij Volendam, daarna met dat overbodige schuifapparaatje waarmee hij de dobbelstenen over de Bogglespeeltafel schoof - was in de zes mansformatie Full House met ‘Standing on the Inside’ regelmatig in duistere zaaltjes te bewonderen.
Dean Gorré, Benni McCarthy en Mario Melchiot waren als R&B-trio minder succesvol. Alleen hun eerste single ‘Midas Touch’ werd op sommige plekken (lees: waar jongens sex in ruil voor een breezer krijgen) gedraaid.
Pas toen Andre Hazes zich met het Nederlands elftal ging bemoeien in 1988 met ‘Wij Houden van Oranje’, kon er eindelijk een beker in de prijzenkast van de KNVB worden gezet.
Van de tribune klinkt het Wilhelmus
Nu nog mooier dan voorheen
Och wie laat geen tranen?
Voetbal kan met muziek tot een romantisch idee versmelten. De Tröckener Kecks verleenden de Vlaamse verslaggever Rik de Sadelaer onsterfelijkheid, door hem in ‘Naar de Top’ de jongensdroom van zanger Rick de Leeuw te laten becommentariëren. “Invaller Rick de Leeuw voor het eerst aan de bal. Wordt goed aangepakt, passeert Boniek, tikt de bal tussen de benen van Platini door, speelt de bal voorbij Scirea, De Leeuw is door, blijft-ie kalm? Goal!"
‘Maradona non Perdona’
‘Maradona e Meglio ‘e Pelé’
‘Arriva Dieguito’
‘Vullim’ o’ Gol ‘e Maradò..’
Zomaar vier titels van de tientallen liedjes die fans van Napoli nog altijd zingen voor Diego Maradona [foto rechts]. Alleen Maradona kon de beledigende liederen van de Noord Italiaanse rivalen (“Jullie zijn lager dan onze straathonden!”) voor een fractie in de tijd doen verstommen.
Maradona ontstijgt de werelden van muziek en voetbal. Manu Chao zong in ‘Santa Maradona’ al over de goddelijke status van de man met de geniale pass op Burruchaga, zes minuten voor het einde van de finale in Mexico. Het kan geen toeval zijn dat zijn in Italië uitgebrachte single ‘La Favola Piu Bella’ (de mooiste fabel) is getiteld. Tijdens de warming-up op een warme avond in Stuttgart bracht Diego Maradona muziek en voetbal in een symbiose. Met losse veters.
When we all give the power
We all give the best
Every minute of an hour
Don't think about the rest
Then you all get the power
You all get the best
Then everyone gives everything
And every song everybody sings
Live is Life!
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/wk-2006/voetbal-daar-zit-muziek-in
Meer WK 2006 op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/wk-2006
Deel dit artikel: