Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Jimmy en Paul schreven eerder al Het Lied Van Feyenoord en twee jaar geleden volgde Het Lied Van Oranje, een boek dat onlangs opnieuw is uitgebracht. Het kan niet anders of Jimmy moet bakken vol singles hebben. “Daar is het inderdaad mee begonnen. Om een beetje legitimiteit aan de singles te geven, ben ik er maar over gaan schrijven. Ik heb die bakken met WK-singles hier staan en die worden elke vier jaar weer een stuk dikker. Ik was zelfs bijna blij toen Nederland zich in 2002 niet voor het WK wist te kwalificeren; het scheelde een hoop singletjes.” Koopt Jimmy álles wat er uit komt? “Ja, je wilt toch alles hebben en compleet zijn. Maar wel na de voetbalkampioenschappen, pas dan gaan Paul en ik de uitverkoopbakken doorsnuffelen.”
Oorsprong
De geschiedenis van de voetbalsingle gaat terug tot het begin van de vorige eeuw. “Al zolang er gevoetbald wordt, worden er liedjes gezongen. Bij wedstrijden, maar ook op allerlei feestjes en clubcabarets. Zo was er al in 1908 een lied van Quick, dat toen landskampioen werd.” Op 78-toerensingle verschenen deze liedjes echter niet. “Dat het Ajaxlied uit 1919 op single verscheen, was al heel bijzonder. En er zullen hooguit enige tientallen exemplaren van zijn gemaakt,” aldus Jimmy.
Eén van de eerste voetbalsingles die men ook vandaag de dag nog kent, is ‘De Voetbal-Match’ van Louis Davids; een single die nog het meest weg heeft van een conference. De liedjes zoals we die nu kennen, komen dan ook voort uit deze conferences. In 1934 verschijnt de eerste WK-single: ‘Wij Gaan naar Rome’. Daarna duurt het tot 1974 voor er meer singles op de markt komen. En sindsdien groeit het aantal singles met elk Europees of Wereldkampioenschap voetbal dan ook gestaag. “In 1974 was het nog vrij rustig, hetzelfde geldt voor 1978. Toen Nederland in de jaren tachtig tot twee keer toe door België in de kwalificaties werd uitgeschakeld, hebben de Belgen daar nog wat plaatjes over gemaakt. In 1988 kwam de grote hausse van singles pas goed op gang, na het Europees Kampioenschap. Toen was er ook ineens een sfeer van ‘wij zijn de besten’.”
Weinig originaliteit
Nederland ontbeert volgens Jimmy nu eenmaal een cultuur op het gebied van voetbalsingles. “Qua hoeveelheid wel, maar voor tachtig tot negentig procent bestaat het toch uit muziek uit het genre ‘hoempapa’ of ‘olé’.” Echte creativiteit is er wel, maar die is vrij zeldzaam; de meeste singles zijn dan ook vrij plat. “Het gaat vaak om café- of discotheek eigenaren die iets opnemen in de hoop dé hit te scoren. Het zijn vooral de derderangs artiesten die een poging wagen.” Volgens Jimmy maken veel zangers en groepen dezelfde fout. “Het is razend moeilijk om nog origineel te zijn. Je moet een pakkende meezinger hebben én de tekst moet origineel zijn. Maar de meesten komen niet verder dan ‘kampioen’ en ‘niets aan te doen’ of ‘oranje’ en ‘kan je.’ Alleen André Hazes bleek weg te kunnen komen met zulke rijmelarij, ook al waren zijn WK-singles door de jaren heen steeds minder succesvol.”
Hazes, café- en discotheek eigenaren, voor de ‘serieuzere’ muziekliefhebber valt er op het gebied van WK-singles niet veel te genieten. Er zijn volgens Jimmy enkele uitzonderingen. “De Raggende Manne bracht elke vier jaar een WK-single uit. Een enkele had als tekst ‘Hij moet erin!’ Goede tekst voor een voetballied.” En de VPRO heeft begin jaren ’90 met een aantal bands uit het alternatieve circuit geprobeerd een cd te maken met voetballiedjes. “Jammer genoeg nooit uitgebracht,” weet Jimmy. “Via een bevriende producer heb ik nog aan die opnamen kunnen komen. Er staat een goede bijdrage op van Ivy Green met een aanstekelijk nummer: ‘Het gras is groen, de lucht is blauw, oranje, oranje’.”
Krijsende katten
Opvallend in het boek is de grote reeks van voetballers die ooit een single opnamen. Ze waren niet altijd een groot succes. Uit Het Lied van Oranje blijkt dat Frank Kramer, lid van de formatie Full House, bij de opnames van Toppop vriendelijk wordt verzocht buiten beeld te blijven: hij kan niet zingen of playbacken en meedansen blijkt ook te hoog gegrepen. En volgens producer Peter Koelewijn rende de studiokat ‘krijsend de studio uit’ toen Johan Cruijff zijn hit ‘Oei, Oei, Oei (Dat Was Me Weer Een Loei)’ begon te zingen. Desondanks was het plaatje nog een bescheiden Top-40-hit. Het zijn volgens Jimmy slechts enkele hoogtepunten. Marco van Basten en Frank Rijkaard gingen ooit samen de fout in met ‘Het Is Fijn in Italië te Zijn’. “Daar zijn de Havenzangers verantwoordelijk voor. Eigenlijk een schande dat ze één van de beste Nederlandse spitsen ooit daarvoor hebben durven vragen.”
Het aantal voetballers dat wel goed kan zingen is erg mager. “Franz Beckenbauer kan redelijk zingen. En Pele heeft een mooie stem.” Over Nederlandse voetballers moet Jimmy lang nadenken: “Als ze echt goed hadden kunnen zingen, waren ze wel een zangcarrière begonnen.” Na enige bedenktijd kan hij wel wat namen noemen. “Johnny Rep kon vrij goed zingen. Die heeft toen hij in Frankrijk voetbalde twee singles uitgebracht. Ruud Gullit, een enorme reggaefan, heeft natuurlijk met Revelation Time nog een hit gehad. En Willem van Hanegem heeft ooit ‘You’re So Beautiful’ opgenomen. Hij was toen met Marianne, misschien zag zij iets in ‘m als zanger.”
Jimmy heeft niet echt veel voetballers waarvan hij hoopt dat ze nog een single gaan opnemen. “Onlangs hebben Faas Wilkes, Coen Moulijn, Pierre van Hooijdonk en Pascal Bosschaart samen met kinderkoor Prettig Weekend nog een single opgenomen. Die is leuk geworden. Als ik ergens lees dat voetballers iets gaan opnemen, dan ben ik er snel bij.”
Het boek ‘Het Lied Van Oranje’ van Paul Groenendijk en Jimmy Tigges is uitgebracht bij Nijgh & Van Ditmar met als ISBN-nummer 903882713-X.
http://www.kindamuzik.net/interview/wk-2006/de-wk-single-en-de-derderangs-artiest/13068/
Meer WK 2006 op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/wk-2006
Deel dit artikel: