Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Flaming Side of the Moon
Vier jaar geleden brachten The Flaming Lips samen met Stardeath and White Dwarfs, de band van de neef van Wayne Coyne, een freaky integraal coveralbum op van de Pink Floydklassieker Dark Side of the Moon. Blijkbaar heeft dit project de creatieve honger van de heren niet genoeg gestild, want eind maart brachten The Flaming Lips op Soundcloud Flaming Side of the Moon uit, een plaat die volgens de band tegelijkertijd met het origineel afgespeeld moet worden voor het optimale effect. Waar honderdduizenden over de hele wereld het origineel inmiddels onder invloed van geestverruimende middelen hebben beluisterd, komen The Flaming Lips dus met een alternatief waar niet eens psychedelisch spul voor nodig is. Als we hun nieuwe creatie onder Dark Side of the Moon plaatsen, geraken we zonder tripmiddelen ook wel in een ander universum, want de band weet met wazige en soms wel heel minieme veranderingen het originele album een nog spacender randje te geven.
Simultaansongs
Het idee van een album dat simultaan met een ander album afgespeeld moet worden om tot het gewenste resultaat te komen is niet nieuw. The Flaming Lips zijn inmiddels ervaren rotten als het op dit soort grollen aankomt. Zo organiseerden ze vroeg in hun carrière de zogenaamde Parking Lot Experiments, luistersessies op een parkeerplaats waarbij veertig cassettetapes op hetzelfde moment in verschillende auto's gedraaid moesten worden. Verder circuleren op Youtube twaalf versies van hetzelfde nummer, 'Two Blobs Fucking', die tezamen afgespeeld een geheel vormen. Leuk ideetje voor als je op een partijtje met twaalf smartphonegebruikers bent dus. The Flaming Lips hebben zelfs een heus album gemaakt dat vier verschillende versies bevat die op vier verschillende geluidsinstallaties tegelijk afgespeeld het beste klinken: Zaireeka.
Gummy-ep's
In 2011 kwamen de mannen uit Oklahoma op het idee om twee ep's op een tamelijk onconventionele manier uit te brengen. In plaats van een album op vinyl, cassette of cd kozen The Flaming Lips ervoor om hun muziek uit te brengen op USB-sticks die verstopt zaten in snoepschedels en snoepfoetussen. Op zijn zachtst gezegd een vrij origineel plan, en ook eentje waar fans een smak geld voor neer dienden te leggen. De Gummy Song Skull ging in april 2011 voor 150 dollar over de toonbank. Daarbij vergeleken was de Gummy Song Foetus van juni datzelfde jaar een waar koopje.
7 Skies H3
Van snoepschedels naar het echte werk: voor Halloween 2011 besloten The Flaming Lips slechts één nummer uit te brengen op een USB-stick in een échte menselijke schedel. Frappante details: het ging hier om een nummer van 24 uur, en het hele geintje kostte 5000 dollar. Geen exemplaar weten te bemachtigen: geen reden tot treuren. De band was zo sympathiek om het etmaalvullende nummer via een speciale site voor iedereen beschikbaar te stellen. Dus mocht je nog eens een dag niets te doen hebben óf een emmer drugs over hebben die op moet, schroom niet en breng een bezoekje aan de site.
Bloedvinyl
Zwart vinyl is ook maar zo gewoontjes. Daarom worden voor de vinylfreaks platen uitgegeven in alle kleuren van de regenboog. Hartstikke leuk en aardig, maar de decoratie die Wayne Coyne heeft bedacht voor een beperkte oplage van The Flaming Lips and Heady Fwends uit 2012 slaat alles. Rijke gekken konden voor 2500 dollar een van de tien exemplaren kopen met bloed van gastartiesten erin geperst. Wie weet ligt nu dus ergens in een villa een ronde plak met bloedcellen van Nick Cave rond te draaien, of eentje met die van Coldplayzanger Chris Martin of tienerster Ke$ha.
Foto's door Michelle Martin Coyne en George Salisbury
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/the-flaming-lips/het-dwaze-universum-van-the-flaming-lips/24927/
Meer The Flaming Lips op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/the-flaming-lips
Deel dit artikel: