Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Fairport Convention treedt nog steeds op en het veertigjarige bestaan van de band wordt onder meer gevierd met een uitgave van de volledige opnames voor de BBC-radio. Veelzeggend is dat deze opnames de hoogtijdagen van de band beslaan: eind jaren zestig, begin zeventig. Inmiddels is Fairport Convention geen schim meer van wat de band was in de jaren dat Sandy Denny en Richard Thompson er kleur aan gaven.
Fairport Convention
Fairport Convention maakt naam als de belangrijke representant van de in de tweede helft van de jaren zestig opkomende folkrock. Zijn The Byrds het Amerikaanse antwoord op The Beatles; Fairport Convention is het Britse antwoord op The Byrds. Achttien jaar oud is hij pas als Richard Thompson de band mede opricht.
In navolging van The Byrds covert de band veel nummers van Bob Dylan en andere Amerikaanse rootsartiesten, totdat in 1969 het roer om gaat. Fairport Convention ontdekt zijn Britse roots en ontwikkelt, vooral dankzij de vocalen van Sandy Denny en de songschrijfkunst en het gitaarspel van Thompson, een zeer eigen geluid. Met platen als Unhalfbricking en Liege & Lief (beide uit 1969) verwerft de band zich een zekere plaats in de popgeschiedenis.
Na het vertrek van Denny aan het einde van dat illustere jaar laat Thompson zich binnen Fairport Convention nog eenmaal gelden tijdens de opnames van Full House (1970). Eén van de hoogtepunten van deze formidabele plaat is het gitaar-vioolduel dat Thompson en Dave Swarbrick uitvechten in ‘Sloth’, waarna het muzikale thema weer opgepakt en het nummer netjes afgerond wordt. Hierna kan het alleen maar minder worden, dus houdt Thompson de band in 1971 voor gezien en begint hij een solocarrière.
Solojaren
Al het volgende jaar loopt hij Linda Peters tegen het lijf, met wie hij voor tien jaar een muzikale en echtelijke verbintenis aangaat. Dat is geen doorsnee jongen-ontmoet-meisje-verhaal. Thompson bekeert zich tot het soefisme, een vorm van de islam, en is daarin bereid ver te gaan. Zo valt het Linda in Thompsons streven naar geestelijke reinheid niet mee om tijdens haar zwangerschap te moeten wonen in een huis zonder verwarming of stromend water.
In zijn muziek toont Thompson zich al evenzeer een bezetene. Hij is betrokken bij de oprichting van de Albion Country Band en de Sour Grapes. Daarnaast begeleidt hij Sandy Denny op haar soloplaten en –optredens. In deze productieve jaren maken Linda en Richard Thompson enkele klassieke platen als I Want to See the Bright Lights Tonight en Shoot Out the Lights.
Die laatste plaat blijkt voorspellende kwaliteiten te bezitten, want hoewel relationele strubbelingen altijd het werk van Thompson hebben gekenmerkt lijkt dit echtscheidingsdrama op muziek wel erg op zijn relatie met Linda van toepassing te zijn. In 1982 loopt het huwelijk tussen Linda en Richard Thompson dan ook stuk, al zal Thompson later volhouden dat de meeste nummers voor die plaat al twee jaar voor de echtbreuk zijn ontstaan.
Gitaarrock
De jaren daarna blijft Thompson werk van constant hoog niveau produceren. Daarbij blijft de invloed van de folk aanwezig, al wordt de rock belangrijker, gespierder. De Thompson zoals we die zien en horen op de dvd Live in Providence uit 2004 maakt geen folkrock, maar gitaarrock met folkinvloeden.
Dat Thompson nooit een echt slechte plaat maakt, heeft tot gevolg dat hij op elk moment in staat is nieuwe fans voor zich te winnen. Elk moment is een goed moment om in te stappen. Oudere popliefhebbers praten met onuitstaanbare onaantastbaarheid over de dag dat Shoot Out the Lights uitkwam, maar wie eenmaal de stront uit de oren is gevallen en openstaat voor de pijnlijk oprechte muziek van Thompson kan evengoed lyrisch zijn over meer recente platen als Rumor and Sigh (1991), Mock Tudor (1999), The Old Kit Bag (2003) of het onlangs verschenen Sweet Warrior.
Sweet Warrior
Dat laatste album komt na een akoestisch uitstapje en een andere plaat waarop Thompson duizend jaar muziekgeschiedenis doorkruist. Sweet Warrior is opnieuw een belangrijke plaat in de gigantische discografie van Thompson, waarop hij nog altijd huiveringwekkend goed gitaarspeelt. Opnieuw staan op deze plaat een aantal liedjes die beklijven, dankzij een nieuwe verbetenheid die in Thompson is opgestaan naar aanleiding van die domme oorlog tegen Irak.
Dat moge zo zijn; interpreteer die plaattitel niet te eenduidig, want de oorlogsmetafoor is Thompson op het lijf geschreven. In zijn liefdesliedjes wordt de bittere strijd tussen de geliefden immers even meedogenloos gestreden als die in de Iraakse zandbak.
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/richard-thompson/richard-thompson-van-folkrock-tot-protestlied/15557/
Meer Richard Thompson op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/richard-thompson
Deel dit artikel: