Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
"In eerste instantie was het de bedoeling een festival te organiseren met bands uit alle Scandinavische landen, waarin elk land minimaal twee acts zou afleveren", vertelt organisator Rense van Kessel. "Het festival zou zich dan in Tivoli en twee locaties daaromheen afspelen. Na een brand in een van de locaties is besloten het festival terug te brengen naar één podium en te focussen op Denemarken." Volgens Van Kessel een voor de hand liggende keuze vanwege de goede connectie met het SPOT Festival in Århus (de Deense tegenhanger van Eurosonic). "Dit festival is erg sterk vertegenwoordigd en bood ons team een goede mogelijkheid om een selectie te maken."
Naast een voor de hand liggende keuze bovendien een terechte. Want zeker de afgelopen jaren is de Deense alternatieve scene als een vulkaan tot uitbarsting gekomen. En die eruptie is nog lang niet voorbij. Waar medio jaren negentig Disneyland after Dark, Aqua en twee mannen met een gitaar die het Eurovisie Songfestival wonnen Denemarken een niet al te rooskleurig imago verschaften, kan je tegenwoordig slechts met lof over muziek uit het land van Roskilde, LEGO en omstreden cartoons spreken.
Eind vorige en begin deze eeuw zetten acts als The Raveonettes, Mew en Kashmir de beweging in gang. Typisch noordelijke muziek; weids, dromerig en arctisch. De bands wisten zich op hun eigen manier te onderscheiden van andere Scandinavische artiesten. In de jaren erop schaarden acts als Under Byen, Moi Caprice en The Kissaway Trail zich in hetzelfde genre.
Maar ook op andere vlakken weten de Denen hoge ogen te gooien. Of het nou op het gebied van singer-songwriters (Teitur), rock-'n-roll (The Blue Van), metal (Volbeat), hitmachines (Alphabeat) of techno (Trentemøller en Lulu Rouge) is. Denemarken is in vrijwel alle hoge regionen vertegenwoordigd. En dan zijn er nog verschillende andere pareltjes die langzaam maar zeker tot bloei komen, zoals Decorate, Decorate (indie/new wave), Veto (electrorock) en The Asteroids Galaxy Tour (soul).
Ondanks het vele talent dat zich aanbiedt was het volgens Van Kessel niet lastig om een selectie van bands te maken. "Op het SPOT Festival stelde iedereen een lijstje met tien goede bands samen. De uitkomsten bleken nagenoeg hetzelfde. Dus was de keuze snel gemaakt. Daarbij hebben we bewust gekozen voor een format zonder echte headliner, met enkel bandjes die niet op zichzelf kunnen staan. Maar die het al wel een tijd goed doen in eigen land en ook onze zintuigen weten te prikkelen." Van Kessel verzekert dat de Deense muziekinstellingen die Nordic Blizzard mede mogelijk maken geen vinger in de pap hadden bij de selectie. "Het draait hier om een showcase, zij verzinnen niet wat leuk is voor Nederland; we weten zelf immers goed genoeg wat hier aanslaat."
Een favoriet op het programma kan Van Kessel zo snel niet noemen. "Ze zijn allemaal goed. ORKA (foto rechts) is een bizarre act met een hele aparte sfeer sfeer. Slaraffenland (foto links) en Dúné zijn gewoon leuke, goede rockbands."
Ondertussen lijkt de hele Benelux te moeten geloven aan de Deense invasie. Want ook in Brussel (al voor de tweede maal) en Luxemburg zijn in november 'SPOT on Denmark' festivals. Het is dan ook de bedoeling om het festival in Utrecht vaker te organiseren en uit te bouwen volgens het oorspronkelijke plan. Wie er op een volgende editie te verwachten valt? "Op Popkomm (het Berlijnse Eurosonic) zag ik op een Deense avond bands als Carpark North (synthpop/rock) en Spleen United (electrorock)die interessant waren. Dus wie weet zien we die in de toekomst wel terug."
Info en tickets: Tivoli .
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/nordic-blizzard/nordic-blizzard-spot-on-denmark/17632/
Meer Nordic Blizzard op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/nordic-blizzard
Deel dit artikel: