Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
"The hell of the North: Paris - Roubaix / The Côte d'Azur and Saint-Tropez / The Alps and the Pyrenees / Last stage Champs-Élysées / Galibier and Tourmalet / Dancing even on the top / Bicycling at high gear / Final sprint at the finish / Flat tire on the paving stones / The bicycle is repaired quickly / The peloton is regrouped / Comrades and friendship." ('Tour de France' - Kraftwerk)
Het nummer 'Tour de France' is Kraftwerks eerbetoon aan het wielrennen. De sport waarin de scheidslijn tussen held en schlemiel flinterdun is. Twee handremmen, twee wielen, twee trappers en jij die berg op. Met het snot voor de ogen. Het is niet ondenkbaar dat op de dag voordat de karavaan over de Champs-Élysées rijdt deze Tour, op de flanken van de Mont Ventoux, door de oortjes van Lance Amstrong 'Tour de France' van Kraftwerk schalt. Hij zal het hoe dan ook kunnen gebruiken op de genadeloze col van de buitencategorie. Kraftwerk bracht het nummer uit in 1983, het jaar van de zeventigste editie van de ronde, toen Laurent Fignon de gele trui naar Parijs bracht, Peter Winnen derde werd en titelkandidaat Joop Zoetemelk beticht werd van nadrolongebruik en dermate gedemotiveerd raakte, dat hij slechts 23ste werd.
Kraftwerker van het eerste uur Ralf Hütter steekt zijn liefde voor het wielrennen niet onder stoelen of banken. De Krautrocker aarzelt dan ook geen moment om een fragment uit de 'Sonata for Flute and Piano' van de Duitse componist Paul Hindemith uit 1936 door zijn zelfgebouwde elektronische muziekdoos te persen en zo een technomonument te produceren. Met de monotone ademhaling in een loop (Man vs. Machine) en de atmosferische arrangementen schildert Kraftwerk de tegenstrijdigheid van het wielrennen. Onnavolgbare individuele strijd in een almaar veranderend beeldschoon decor van natuur, aarde en elementen. Maar het meest kenmerkende van Kraftwerk blijft natuurlijk de beat, die ook bij 'Tour de France' zijn tijd ver vooruit is. Niet voor niets was het nummer vaak te horen rondom breakdance-tapijten in die tijd. Het opzwepende ritme zal Amstrong in de juiste cadans stuwen op weg naar wellicht zijn achtste gele trui.
Tour de France 2003, het album
Twintig jaar na de release van het nummer viert de Tour de France zijn honderdste verjaardag - hoewel er door de wereldoorlogen maar negentig keer van start is gegaan. Voor het eeuwfeest is een speciaal klassement verzonnen, het Centenaire Classement. Bij dit klassement wordt gekeken naar de beste renner in de etappes naar Lyon, Toulouse, Bordeaux, Marseille, Nantes en Parijs, de zes finishsteden in de allereerste Tour van 1903, georganiseerd door de krant L'Auto. De Franse schoorsteenveger Maurice Garin mocht de eerste gele trui mee naar huis nemen. Het jaar daarop werd hij gediskwalificeerd omdat hij gedeeltes van het parcours met de trein had afgelegd.
Niet alleen ter ere van de honderdste verjaardag van de Tour maar ook vanwege het feit dat 'Tour de France' in 1983 op het album Techno Pop zou verschijnen, dat nooit uitkwam vanwege onder andere het wielerongeluk van Ralf Hütter, lijkt het de jongens uit Düsseldorf een uitstekend plan om na zeventien jaar radiostilte weer eens van zich te laten horen door middel van Tour de France Soundtracks. De eerste drie nummers zijn remixes van het origineel, wat zo'n vijftien minuten duurt. De rest bestaat uit spin-offs van het nummer en nieuw werk dat Kraftwerk in het laatste decennium in de Kling Klang Studio bij elkaar verzon. De postmodernisten die hopen dat Kraftwerk met zijn digitale tijd is meegegaan, komen bedrogen uit bij het horen van de inmiddels ingehaalde analoge geluiden. Maar goed, daar zijn ze dan ook Kraftwerk voor.
Historische Tour de France
Hoe het afloopt? Lance Amstrong wint in 2003 voor de vijfde keer het geel en schaart zich in de galerij der groten bij Eddy Merckx, Jacques Anquetil, Bernard Hinault en Miguel Indurain. Servais Knaven wint zijn eerste Touretappe, Alessandro Petacchi sprint naar vier etappezeges en Stuart O'Grady wint het Centenaire Classement en ontvangt 50.000 euro.
Door de release en impact van het album krijgt Kraftwerk de smaak weer te pakken. Een jaar later volgt een wereldtournee en ze verschijnen op allerhande festivals. Met zijn viertjes achter een laptop en een indrukwekkend videoscherm waar de mens-machine-boodschap nog eens wordt versterkt laten de mannen zien waar elektronische muziek zijn oorsprong vond. En natuurlijk houden ze nog steeds van fietsen. Niet voor niets treden ze donderdag 2 juli, twee dagen voor de proloog in Monaco, in het Velodrome van Manchester op tijdens het Manchester International Festival. Het peloton heeft zich gehergroepeerd; kameraden en vriendschap vieren nog altijd hoogtij.
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/kraftwerk/tour-de-france-kling-klang-konsumprodukt/18810/
Meer Kraftwerk op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/kraftwerk
Deel dit artikel: