Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Maandag is het tijd om erop uit te trekken. Na een intieme aftrap in de Theaters Tilburg zullen Kurt Wagner en de zijnen de toon gezet hebben. Lambchop (foto boven) is de perfecte band om Incubate anno 2013 in alle sereniteit te openen. De rest van de avond zal het er heftiger aan toe gaan, als je tenminste de oversteek naar de 013 wil wagen. White Hills zal met hun wall of sound groezelige gitaarmuren optrekken en het publiek met een cocktail van volume en riffs platwalsen. Iets later op de avond zal Jesu dit nog eens in stijl overdoen. Een van de muzikale uitingen van Justin Broadrick (intussen weer volop in de belangstelling met zijn Godflesh) zal zoete melodieën met gitaargeweld doorspekken en zo de kleine zaal in vervoering brengen. Wie nog niet genoeg heeft kan voor een flinke dosis manische gekte nog afzakken naar de Cul de Sac waar het Belgische Raketkanon met potente gitaarrock en punk het podium onveilig zal maken.
Dinsdag kun je de dansschoenen in de kast laten staan en experimentele oorden opzoeken. Makoko Goto zal de koto bespelen, een lang uitgestrekt Japans instrument met dertien snaren. Hoe dat klinkt, kom je in de Duvelhoek te weten. Nadien is het tijd voor het Noorse Supersilent, bijgestaan door Stian Westerhus, wiens spannende elektroakoestische improvisaties de grenzen tussen jazz, improv, ambient en noise verkennen.
Woensdag gaat het dezelfde toer op en tref je in de Paradox Ghédalia Tazartès aan, een oudere man van Turks-Joodse afkomst die in Parijs woont en unieke muziek maakt. Hij combineert namelijk op een uitgesproken eclectische manier etnische muziek, drones, kamermuziek, opera, noise en vele andere invloeden. Sky Needle, een collectief uit Australië, zal met hun geïmproviseerde instrumenten eveneens voor een opmerkelijke verschijning zorgen.
Donderdag is Jozef Van Wissem (foto boven) nog eens op een Nederlands podium te zien. Deze luitist verhuisde enkele jaren geleden naar New York waar hij intussen met Jim Jarmusch speelt en zelfs de soundtrack voor diens laatste film, Only Lovers Left Alive, mocht inspelen. De luit klonk nog nooit zo hip. Vervolgens kan je in de Extase terecht voor Black Pus, het soloproject van Lightning Bolt-drummer Brian Chippendale. Het programmaboekje tipt dit met de woorden "It's the perfect soundtrack to go absolutely mental on."
De echte wandelingen beginnen op vrijdag wanneer het startsein gegeven wordt voor drie dagen tsjokvol muziek, van 's middags tot 's nachts. Oneida-drummer Man Forever – oftewel Kid Millions – brengt drie dagen op het Pieter Vreedeplein een solo-performance op basis van percussie. Intens zal dit alleszins zijn, maar als je meer wil weten zal je moeten gaan kijken. Voor rustig voortkabbelende liedjes trek je in de vooravond best naar de Paradox, waar Plankton Wat met gitaar en elektronica sfeervolle tapijtjes van licht psychedelisch rag zal weven waar het publiek langzaam in verstrikt raakt. Date Palms zal op hetzelfde elan voortgaan en met hun mengeling van Oosterse melodieën en drones een bezwerende sfeer oproepen. Keuzes zijn moeilijk, maar ongeveer halverwege die set zal Mayhem 013 onveilig maken. De mythe is intussen wellicht bekender dan de muziek zelf, maar de band rond Attila Csihar is nog steeds een grote naam in de black metalwereld. Hard, maar anders, zal het er nadien in de Paradox aan toegaan als William Bennett met Cut Hands met Afrikaanse voodooritmes en volume de zaal bedwelmd. En verder is er metal, zowat de hele 013 is er de hele avond mee gevuld. Onder meer Immortal is van de partij. In de Little Devil is het tot slot de beurt aan Wolf Eyes, die baanbrekend blijven op het vlak van noise en improvisatie.
Zaterdag moet je in de namiddag naar de Pauluskerk, waar Urpf Lanze zijn demonen ontbindt. Deze vriendelijke Belg brengt een heel eigen interpretatie van geïmproviseerde akoestische black metal. Voor ijle klanken en sfeervolle beelden zak je vervolgens af naar de Theaters Tilburg waar Biosphere (foto boven) je in een zachte waas van lieflijke geluiden zal hullen. Of je blijft in de Pauluskerk voor Head of Wantastiquet, het soloproject van Paul Labrecque waarmee hij folk, drones en psychedelica tot een meeslepend geheel samensmelt. Dan gaat het naar de 013 waar twee noisepioniers u opwachten. Eerst is het de beurt aan Pete Swanson, ooit bekend van d. Yellow Swan en tegenwoordig nog steeds met elektronica in de weer. Dat geldt ook voor Dominick Fernow, die met zijn Prurient naar verluidt van de harde noise afgestapt zou zijn en intussen gedurfdere wegen ingeslagen zou hebben. We zijn benieuwd. Overigens, Fernow is de dag voordien ook nog met Vatican Shadow te zien. Vervolgens is het kiezen, tussen de psychedelische improvisaties met speelgoedgeweren van de broertjes Opalio, oftewel My Cat Is an Alien, en Orthodox, de Zuid-Spaanse metalheads die op hun recente platen metal een mystieke ondertoon meegeven. Later op de avond blijft de Paradox de plaats om te zijn. Er volgen namelijk tamelijk unieke liveshows van het Barn Owl-duo Jon Porras en Evan Caminiti, die beiden hun eigen kijk op experimentele gitaarmuziek hebben. En als je dan nog niet moe bent, kan je met de segway naar de 013 waar Hieroglyphic Being vitaminen uit zijn draaitafels zal toveren waarmee je de nacht door danst.
De ochtendstond heeft goud in de mond! Vroege vogels verzamelen zich zondag in de Sounds om een glimp op te vangen van het Belgische duo Maan dat new wave plotsklaps weer bijzonder eigentijds maakt. Iets later gaat het er hard aan toe in de Extase. Residual Echoes brengt platen uit op het gerenommeerde label Holy Mountain, laat dit een hint zijn die je beter niet naast je neerlegt. De heren van Wolf Eyes zijn terug in de stad en geven enkele solosets ten beste in de Paradox. Je kan er gaan kijken naar Crazy Jim en Regression. Ook Kaspar Brötzmann is weer van de partij, dit keer met zijn nieuwe band Nohome, die wellicht een gelijkaardige energie zal opwekken als zijn Massaker op de vorige editie van Incubate. Ook Mats Gustafsson is al eerder van de partij geweest, maar dit keer zal hij met zijn band Fire! toch een heel unieke performance brengen. Het trio zal worden bijgestaan door een heus orkest om zo de jazzy drones van extra dimensies te voorzien. Nadien kan je terecht in 013 waar je met Barn Owl kan wegdromen en namijmeren over deze intense tocht.
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/incubate/de-incubate-wandeling-van-hans-van-der-linden/24267/
Meer Incubate op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/incubate
Deel dit artikel: