Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Voordat Amerika's tegenbod aan de Britse hegemonie aan bod komt, echter eerst een stukje historie. Dat verklaart namelijk wellicht al een deel van het succes. In 1646 werd Breuckelen gesticht door Nederlanders die er namens de West-Indische Compagnie aan land gingen. Destijds bewoonden vooral Indianen het gebied. De naam verbasterde stilaan van Breuckelen via Brockland, Brocklin en Brookline tot Brooklyn nadat de Britten Nieuw-Nederland veroverden. Echter, door de handel die de Nederlanders destijds dreven, bleek Nieuw-Nederland al snel een smeltkroes van culturen op te leveren. Een voorloper van de befaamde Melting Pot. Eentje die eigenlijk tot op de dag van vandaag niet uit New York weg te denken is.
Inspiratie
Zodoende fungeert Brooklyn in de Amerikaanse cultuur en historie als een inspiratiebron van jewelste. Van schrijver Walt Whitman tot filmmaker Spike Lee en van burgerrechtenactivist Malcolm X tot aan CBS-journalist Edward R. Murrow, ze raakten allemaal geïnspireerd door en in het stadsdeel.
Zo ook een boel hedendaagse bands. In veel gevallen trekken ze van heinde en verre naar Brooklyn, op zoek naar de inspiratie, de connecties, de locaties. En niet te vergeten de toegang tot een onmetelijke hoeveelheid verschillende culturen. Want als er één plek is waar wellicht bijna alle culturen van deze aardbol bijeenkomen, dan toch zeker wel in Brooklyn. En eigenlijk leidt de zoektocht van al deze bands tot een vaak terugkerend motief: de Amerikaanse droom. De drang om het te maken. En de zucht naar constante vernieuwing.
De bewijzen
Het is natuurlijk een illusie om met een volledige opsomming van al die bands te komen. Maar een aantal namen is toch zeker wel noemenswaardig vanuit het perspectief van het bereikte succes in 2008. In Amerika en overzee. Een poging: White Rabbits, MGMT, Yeasayer, Amazing Baby, Chairlift [foto boven], Dragons of Zynth, Vampire Weekend en TV on the Radio [bovenste foto]. Allen vliegen ze vanuit Brooklyn de wereld over. En in veel gevallen veroveren ze nu de wereld. Sla de diverse jaarlijsten er maar op na!
Maar wat bindt deze bands? Het is het feit dat ze hun invloeden niet alleen zoeken in de all-American indierock, maar ook in allerlei wereldse geluiden. In veel gevallen inclusief een stuk psychedelica, spiritualiteit, hang naar wereldverbetering en niet zelden gewapend met een dosis ironie. En niet te vergeten: met hoop. Op een beter, mooier en geliefder Amerika. En in veel gevallen zijn de bandbezettingen zelf ook toonbeelden van hoe een multiculturele smeltkroes kan werken.
Op veel van de platen van voornoemde artiesten zijn ook Afrikaanse invloeden merkbaar. Vampire Weekend [foto onder] reageert daar als volgt op in een eerder interview: "We luisteren allemaal veel naar muziek en verwerken al die invloeden. We zijn vooral enthousiast geworden over Afrikaanse muziek dóór Afrikaanse muziek, niet omdat we per se anders wilden klinken. Al proberen we wel bepaalde valkuilen te vermijden."
Uiteindelijk sijpelt uiteraard ook politiek door in de muziek van 2008. Dat stuk tijdgeest is namelijk niet weg te denken uit het Amerika van begin deze eeuw. Op de muziekwereld heeft het beleid van Bush immers een relevante invloed gehad. Bands speelden met hun eigen wereldbeeld. Zo ook TV on the Radio: "Muzikanten hebben de verantwoordelijkheid dit te becommentariëren. Wij als band tenminste kunnen niet ontkennen dat Amerika fucked up is, dus komt het naar buiten in onze muziek." MGMT is eveneens wel dromende over een betere wereld: "Het album is cynisch omdat veel dingen al verneukt zijn, en we daar weinig meer aan kunnen doen. Maar tegelijkertijd kunnen we ons nog steeds verenigen en simpelweg lol maken om dingen te verbeteren."
Thuisbasis
De meeste bands zijn natuurlijk regelmatig op reis. Zoals dat hoort bij het nomadenbestaan van een artiest. Maar in de thuissituatie blijkt menig band elkaar toch te kennen. En op te zoeken. Zo toerden MGMT en Yeasayer al uitgebreid met elkaar door Amerika, en is ook Chairlift voor beide geen onbekende. Die samenhang versterkt het gevoel van een scene nog eens.
Zoals de bandleden van Yeasayer [foto boven] het uitleggen: Brooklyn is een plek waar bands gelijkgestemden vinden. "Er zijn daar een hoop mensen die iets mafs beginnen, iets anders dan wat gangbaar is. Ze worden vaak moe van het aloude spul, en daarom bouwen ze aan iets nieuws. In New York zijn ook ontelbare baantjes te vinden in elke creatieve tak. En het trekt zo ontzettend veel talenten aan." Om dat te vervolgen met een aloud Amerikaans adagium: "Als je het daar kan maken, dan lukt het je overal."
Foto credits:
Vampire Weekend: Tim Soter
Yeasayer: Tod Seelie
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/brooklyn/brooklyn-de-inspirerende-smeltkroes
Meer Brooklyn op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/brooklyn
Deel dit artikel: