Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Wie?
Woost bestaat uit vijf leden, namelijk Koen-Willem Toering, (leadzang en gitaar), Gijs Coolen (gitaar), Jesse Klaasse (gitaar, zang, samples), Erik Harbers (basgitaar, zang) en Pieter Holkenborg (drums).
Koen: "We zijn begonnen als schoolproject op de Rockacademie in Tilburg in april 2002. Nou, op een gegeven moment liep dat niet meer zo, omdat onze ritmesectie drukbezet was (met spelen bij Krezip - D). Dus toen hebben we een andere ritmesectie gezocht, dat zijn dus Erik en Pieter geworden. Eind 2002 zijn we heel hard begonnen met het opbouwen van een repertoire. We wilden natuurlijk zo gauw mogelijk optreden, en in januari 2003 hadden we ons eerste concert."
Wat doen ze?
Woost maakt rock. Poprock eigenlijk, maar volgens de band meer rock dan pop.
Pieter: "We zijn gewoon een hele nette beatgroep." Koen: "Het is gewoon rock. Korte rock. Onze muziek wordt door iedereen in de band wel beïnvloed. Mijn invloeden komen van groepen als Queen, de Smashing Pumpkins, en een beetje de jaren '90 grungetijd. Begin jaren '90. Maar dan niet de Nirvana's en dat soort bands, meer de Pumpkins, Pearl Jam, uit die hoek." Verder zijn de leden geïnsprieerd door bands uiteenlopend van Radiohead, Ceasar, Hendrix en Zeppelin via de punk van Dead Kennedys en Mudhoney en singer-songwriters als Tom Waits ("als het maar een beetje in de kroegsfeer is," aldus Pieter) tot jazz en funk van Sly & The Family Stone, Dr. John en The Meters. Variatie zat dus, maar qua schrijven van de teksten en muziek "doen we gewoon wat Koen wil," zo vertelt Pieter. Koen: "Ja, ik bepaal alles. Nee, we willen graag naar een band toe waarbij iedereen flink schrijft, er zitten veel songwriters in de band." Leadzanger Koen komt met de basisideeën, en de rest van de band houdt zich bezig met arrangeren. Voorlopig, want het ideaal is: "gewoon een band waarbij je alle invloeden van iedereen voorbij hoort komen." Een mooi streven. En de sfeer van het album? Die wordt over het algemeen melancholisch. De kans op een blij springnummer ertussendoor is nihil. Koen: "We willen gewoon per plaat een bepaalde sfeer neerzetten. Ik heb er persoonlijk een hekel aan als je een plaatje opzet opdat je een bepaalde bui hebt, en ineens zitten er twee of drie nummers tussen die compleet anders zijn. En daar heb ik dan nooit zin in, ik wil niet afgeleid worden. Dan heb ik zoiets van: en nou zit ik lekker, en wil ik lekkere zitmuziek op kunnen zetten. Gewoon in één sfeer, dat is voor mij een album." Wat niet wil zeggen dat de volgende platen van Woost dezelfde toon zullen hebben als deze: "We willen ons niet aan één stijl binden. We willen een beetje per album kijken wat we willen doen. Zo kan het best zijn dat het volgende album een hele blije plaat wordt, en dan daarna een ontzettende rammelplaat à la Tom Waits. Het kan alle kanten op. Een akoestische plaat zou er bijvoorbeeld ook nog kunnen komen," aldus Jesse. Maar nu even niet, deze plaat is melancholisch en ietwat ingetogen, het plezier van het voor twee weken samenhokken in de studio hoor je er niet aan af. Pieter: "Want we hebben het totaal niet gezellig met z'n allen."
Jesse: "Jawel, we hebben het wel gezellig, maar daar merk je als je de plaat beluistert verder niets van." Gelukkig maar, er is per slot van rekening al te veel blijheid in de wereld.
Wat maakt ze zo goed?
Koen: "Frans (Hagenaars). Nee, de computer." Nee, wat ze zo goed maakt is het gebrek aan gedoe. Geen moeilijke elektronische geluidjes, geen stylistencircus, geen uitgekiend marketingplan, gewoon goeie stevige rock. Een beetje oud (seventies) een beetje nieuw (nineties) en een boel mooie teksten, sterke meeslepende melodieën en een goeie zanger. Een zanger die het bovendien als een van de weinigen in Nederland voor elkaar krijgt om Engels als Engels te laten klinken. Geen 'det' maar 'that'. Het kan dus wel! Maar wat vind Woost zelf? Koen: "Om maar eens flink arrogant te doen, in vind dat er tegenwoordig twee uitersten zijn. Of je bent megacommercieel, of je bent mega-alternatief. En bands lijken wel te moeten kiezen. 'O, we doen commercieel, dan moet het ook helemaal 3FM.' En wat ik persoonlijk heel mooi vind aan de tijd van Pearl Jam en de punkers, dat was gewoon alternatieve rockmuziek, maar gewoon wel mooi. Niet te moeilijk doen om zo alternatief mogelijk te klinken, of je te beperken tot commercieel gedoe. Wij willen gewoon mooie muziek maken. Ik denk Nederland dat ook mist, gewoon een goeie band, geen gedoe."
En de toekomst?
Woost wil de wijde wereld in. Zonder gedoe. Erik: "Wij bewonderen The Gathering heel erg, niet zozeer muzikaal, maar de manier waarop ze werken. Dat willen wij ook bereiken. The Gathering bekijkt per album wat ze willen doen. Ze hebben de hele metalpers op hun nek gehaald omdat ze niet meer de stevige muziek maken die ze in '95 maakten. Nu hebben ze hun eigen label en hun eigen boekingskantoor. Het is niet heel groot allemaal, maar ze spelen wel overal. Ze doen echt wat ze zelf willen. En die vrijheid willen wij ook behouden." Wat vrijheid behouden betreft gaat Woost de goede kant op; behalve dat ze alles zelf schrijven en arrangeren, produceren ze de plaat ook zelf (met hulp van Frans Hagenaars) en brengen ze hem in eigen beheer uit. Ook willen ze de plaat een zacht prijsje geven, zodat mensen de plaat kunnen kopen zonder eerst hun linkernier te hoeven afstaan om hem te kunnen betalen. Behalve het feit dat je Woost binnenkort thuis kunt gaan beluisteren en ze overal in het land kunt gaan zien optreden, komen ze ook op de muziekzenders voorbij gerockt. Woost (en drie andere Brabantse bands) gaat namelijk een clip maken in samenwerking met de Academie voor Beeldende Kunst en MTV voor een Brabant Pop. Spannende en drukke tijden voor de Woost-mannen dus. En als het per ongeluk allemaal niet zo vlot loopt met hun carrière? Jesse: "Nou, dan komt album twee." Koen: "En dan album drie." Jesse: "En dan album vier, en dan album nummer........"
Voorlopig is Nederland (en binnenkort misschien de rest van de wereld) nog lang niet van Woost af.
http://www.kindamuzik.net/toekomstmuziek/woost/next-big-thing-woost/5916/
Meer Woost op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/woost
Deel dit artikel: