Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Wie zijn ze?
“I am feeling less like I could as I become more disconnected with earth and more connected with outer space” , aldus James Ferraro, de ene helft van het experimentele duo Skaters. Zo hoort het dus als je muziek als de Skaters maakt. Met je hoofd half in de wolken, constant zoekend naar creatieve verlossing. Tussen droom en realiteit.
Ferraro ontmoet Spencer Clark tijdens een noise-improvisatie evenement in San Diego en ze raken al snel verstrikt in elkaars muzikale gedachten. Samen werken ze dag en nacht aan hun surreële, op vocalen gebaseerde drones. Voor wie het nog niet wist: vocale drones gaan het helemaal maken in 2006, en wat Wolf Eyes voor noise heeft betekend kunnen de Skaters voor drones betekenen.
Het duo creëert al een jaar of drie letterlijk een droomwereld, zowel in hun muziek als in hun echte leven. Vooral Ferraro, de spirituele idealist van de twee, plaatst zichzelf volledig in een verbeeldingswereld. Clark staat iets meer met beide benen in de realiteit. Hij is de traditionalist van het stel. Een baan hebben ze niet en al het geld gaat op aan apparatuur. Meer dan eens zijn ze platzak en zitten ze zonder telefoon- en internetverbinding. Het duo plaatst hen leven volledig in het teken van hun muziek. Elke dag al jammend de zonsondergang tegemoet.
Wat maakt ze zo goed?
Die instelling zorgt ervoor dat de drones van Skaters nog dieper gaan dan ze op het eerste gehoor prijsgeven. In de draaikolk van feedback schuilen wonderbaarlijke accenten. De vocalen die als een dolle rondtollen en volledig vervormd naar de oppervlakte drijven zijn ontdaan van al hun aardse beperkingen. Het is het resultaat van het het samensmelten van op zijn minst twee geluidsbronnen, variërend van kapotte speelgoed-electronica, een karaokemachine (echt!) en een hele zooi effectpedalen. Een gemiddeld Skaters-nummer bevat schrapende maar warme electronica, door de mangel gehaalde vocalen – vaak klinkend als de geest van een in de middeleeuwen gemartelde horige die nooit rust heeft gevonden, piepende distortie, brommende drones en erover een saus van freejazz, industrial, wereldmuziek en tribale grooves. In Ferraro’s woorden: “grasp something that is beyond what you can verbalize.”
En de toekomst?
Allereerst is het zaak het Skaters-verleden te ontdekken. Een behoorlijk rijk verleden vol cassettes en cd-r’s op tientallen labels. Aan te raden zijn Dark Rye Bread (Nature Tape Limb), Pavilionous Miracles of Circular Facet Dice (Chocolate Monk), Gambling in Ohpa’s Shadow (Pseudo Arcana) en Palm Shaper (267 Lattajjaa). Daarnaast hebben de twee, uiteraard, nog vele zijprojecten die telkens weer een ander gemoedstoestand uitlichten en zeker ook de moeite van het ontdekken waard zijn. Ferraro opereert onder andere onder namen als Wooden Cupboard, Teohihuacan, Newage Panther Mystique en Acideagle, terwijl Clark het wat rustiger doet met slechts één solo-project: Vodka Soap. 28 april doen ze België aan en de dag erop kunnen ze ook in Nederland aan hun opmars beginnen. De toekomst is dus nog volop in zijn opstartfase, mis het niet.
http://www.kindamuzik.net/toekomstmuziek/skaters/toekomstmuziek-skaters/12312/
Meer Skaters op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/skaters
Deel dit artikel: