Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Wie is hij?
De 28-jarige Richard Swift bracht zijn jeugdjaren door op een boerderij in Minnesota. Met de bewoonde wereld op een veilige afstand gelegen creëerde hij zijn eigen wereld. Een eenling werd hij genoemd, die een fascinatie had voor de vooroorlogse jaren. Hij leerde gitaar en piano spelen en vertrok na de middelbare school naar Californië. Daar begon de zwartharige krullenbol te werken in een studio en nam hij in 2001 zijn eerste plaat op: Walking Without Effort. Hij laat er duizend exemplaren op vinyl van drukken. Dat doet hij twee jaar later ook met de opvolger The Novelist. Beide belanden op de pick-up van het Secretly Canadian-label en zij wisten wat hen te doen stond. In 2005 kwamen deze werkjes onder de noemer The Richard Swift Collection Volume One in de platenwinkels terecht.
Wat doet hij?
Met zijn gruizige stem zingt Swift de mooiste liedjes temidden van rijke arrangementen die toch intiem weten te blijven. Stelt u zich dan ook een vaudeville theater voor waarin M. Ward de hoofdrol speelt in een door Rufus Wainwright geregiseerd stuk. Hoewel Swift heeft aangegeven niets op te hebben met referenties met hedendaagse artiesten. Voor hem zijn mannen als Harry Nilsson en Shuggie Otis voorbeelden. “Zij maakten popmuziek in een tijd toen die nog uit het hart kwam.”
Uitsluitend met analoge apparatuur opgenomen is Walking Without Effort de liedjesplaat, terwijl The Novelist een sfeerstuk is dat geheel in het teken staat van 1938. Dus krijgen we crooner-vocalen te horen, wat psycho-folk, meezingers in de traditie van Tin Pan Alley en wat rag-time deuntjes waar Woody Allen al zijn films mee volstopt.
Wat maakt hem zo goed?
De prachtige, kleine liedjes van Swift treffen je direct in het hart. Het mooie, warme geluid kraakt op de juiste momenten en trompet, banjo en klarinet fungeren als olielamp in een donkere kamer.
Over The Novelist is Swift zelf het meest tevreden, maar dat zal vast komen omdat het een ambitieus en experimenteel project is. Handelend over een aspirant-schrijver die op zoek is naar de liefde tijdens de depressiejaren in New York, is het zondermeer knap te noemen wat hij met een 4-sporen recorder weet neer te zetten. Het haalt het echter niet bij zijn compositorisch talent, bewijst Walking Without Effort. Achteloos strooit de multi-instrumentalist met schone, aanstekelijke melodieën. Er staan uitsluitend perfecte popliedjes (Ray Davies noemt hij ook als voorbeeld) op die het best tot hun recht komen nabij een knisperend haardvuur.
Een fijn aspect aan de afkeur van opsmuk van de Amerikaan is dat hij niet om de boel heen draait. Beide albums hebben een speeltijd van 20 minuten. Precies goed dus voor de immer drukke indieyuppie en voor degene die zich al na twee nummers verheugt op het opnieuw afspelen van de plaat.
En de toekomst?
Een nieuw album is in de maak. Begin april moet Dressed Up for the Letdown uitkomen. Welke richting hij daar op vaart is nog niet bekend. Een instrumentale plaat zal het in ieder geval niet worden, want onlangs bracht hij nog in eigen beheer het zangloze Instruments of Science & Technology uit. Om inspiratie zit de man dus niet verlegen.
Maar bovenal zal hij in februari voor het eerst voet op Europese bodem zetten voor een aantal optredens. In het Rotterdamse Rotown zal hij het affiche delen met de indie-crooner Jens Lekman. Met zijn Zweedse labelgenoot deelt hij eenzelfde melancholieke, romantische blik en een enorm muzikaal talent. Beide heren zouden wel eens uit kunnen groeien tot dé gezichtsbepalende singer-songwriters van dit decennium. Kortom, een legendarische avond is in aantocht.
Schrijf je nu in voor de KindaMuzik nieuwsbrief en win tickets voor het Richard Swift concert in Rotown (Rotterdam)!
http://www.kindamuzik.net/toekomstmuziek/richard-swift/toekomstmuziek-richard-swift/11841/
Meer Richard Swift op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/richard-swift
Deel dit artikel: