Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Wie is ze?
Leela James is de nieuwe vrouw aan het soulfront. Zij moet voor klassieke soul in 2005 zijn, wat John Legend was in 2004. Ze heeft inmiddels al een roerige carrière achter de rug in het clubcircuit, waar ze in 2004 werd opgepikt en als voorprogramma mocht optreden voor grote artiesten als Macy Gray, Stephanie Mills en The Black Eyed Peas. Vorig jaar was ze ook al te horen als soloartiest op het tweede Soul Survivor album van wonderproducer Pete Rock. Met een debuutalbum dat de titel A Change Gonna Come draagt schept ze in ieder geval de nodige verwachtingen. Ze plaatst zichzelf daarmee meteen in de traditie van Sam Cooke, naar wiens superhit haar album is vernoemd. Bovendien belooft ze er tegelijkertijd voor te gaan zorgen dat de r&b zoals we die nu kennen gaat veranderen.
Of ze aan die eerste belofte al helemaal kan voldoen op haar debuutalbum is een beetje de vraag, maar de klassieke soulinvloeden zijn overal te horen. Als grote inspiratiebronnen noemt ze dan ook Tina Turner, Chaka Khan en - hoe kan het anders - Aretha Franklin. Wat de tweede belofte betreft, zijn op haar nieuwe album genoeg goede dingen te horen die een serieuze uitdaging zijn naar het huidige muziekklimaat. Minimalistische soul met een scherpe rand, iets wat je niet meteen zou verwachten van iemand die in het zonnige Los Angeles haar jeugd heeft beleefd. Inmiddels is haar debuutplaat dus uit, en die is overal zeer goed ontvangen. Haar eerste optreden in Paradiso op 3 oktober was bovendien binnen de kortste keren uitverkocht. Dat was overigens niet haar allereerste Nederlandse optreden, want deze zomer stond ze ook al op het North Sea Jazz festival.
Wat doet ze?
Leela James maakt wat ze zelf graag noemt back-porch soul, verwijzend naar de veranda’s waar op de hete zomerdagen de blues werd gezongen en gespeeld. Een stijl die de oprechtheid, de rauwheid heeft die mist in zoveel van de soulmuziek van vandaag. Verder doet ze op haar debuutalbum eigenlijk heel veel tegelijk. Ze protesteert tegen de muziek van vandaag de dag op haar single ‘Music’: “Can we just put the thongs away and fall back in love with music?”. Een nummer dat tegelijkertijd een ode is aan haar illustere voorgangers.
Maar een nummer later is er alweer een hardere hiphopproductie te horen, waarbij ze er evengoed perfect in slaagt haar eigen geluid vast te houden. En dat mag ze als een compliment opvatten, want met alle grote namen achter de knoppen was de verleiding ongetwijfeld groot om voor het grote succes te gaan. Niemand minder dan Kanye West, soulaquarian James Poyser, Raphael Saadiq, Wyclef Jean en Commisioner Gordon van Lauryn Hill verzorgen de muzikale achtergrond voor mevrouw. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is geeft ze op het titelnummer ook nog eens haar eigen interpretatie aan de klassieker van Sam Cooke en even later aan ‘Don’t Speak’ van No Doubt.
Wat maakt haar zo goed?
Hoewel ze het moet doen zonder het postuur van alle klassieke soul-diva’s bewijst ze een prachtige stem te hebben. Een stem die bovendien heel veel kan; op het ene moment klinkt ze zeer kwetsbaar, op het andere moment weer ijzersterk en overtuigend. Maar ze is op haar best op het inspirerende ‘Rain’. Bovendien slaagt ze, waar zoveel van haar voorgangers faalden: ze brengt een album uit dat alle pretenties waarmaakt. Haar debuutsingle ‘Music’ is geen eenmalige boodschap, het hele album staat als een manifest om het huidige beeld van r&b ten goede te veranderen. En dat is toch heel wat voor de jonge zangeres die pas aan haar eerste album toe is. Ze mag dan het sensuele van bijvoorbeeld een Jill Scott nog ontberen, dat maakt ze volledig goed met een fantastisch observatievermogen, dat telkens weer terug te vinden is in haar teksten. En eigenlijk is het gewoon heel lekker om een soulalbum te horen dat niet voor driekwart volstaat met liefdesliedjes in alle vormen en maten.
Wat brengt de toekomst?
Als het aan mij ligt waarschijnlijk nog een heleboel. De revival van de soul lijkt eigenlijk pas net begonnen en er ligt dus nog veel moois in het verschiet. Het moet gezegd worden dat James’ debuutsingle - althans in Nederland - geen al te groot succes is geweest. Maar dat kan je ook als teken zien dat het geluid en de boodschap van Leela James des te harder nodig zijn, en het enkel een kwestie van tijd is voor er meer mensen gaan luisteren. De eerste kans daarvoor is al op 10 oktober, want dan staat ze voor de tweede keer in een week in Paradiso.
Leela James speelt op 10 oktober in Paradiso. Inmiddels is bekend geworden dat ze op 1 april 2006 terug in Nederland is, dan in de Heineken Music Hall in Amsterdam.
http://www.kindamuzik.net/toekomstmuziek/leela-james/next-big-thing-leela-james/10721/
Meer Leela James op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/leela-james
Deel dit artikel: