Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Wat is het?
Blacktro is in de kern electro uit de jaren tachtig, doorspekt met zwarte funk en soul, en gepresenteerd in een moderne productiejas. Black electro dus, wat de genrenaam direct verklaart. De baslijnen zweten vanuit de diepte, de beats lopen niet vierkwarts maar asymmetrisch, en de synths klinken funky en rauw. Ook de blanke, mechanische dansstijl die bij electro hoort is door een zwarte mangel gehaald. Bewegen als een robot met een fikse booty, afropruik en een diepe stem dus.
De nieuwe stroming is het kind van een groep Amsterdamse muziekliefhebbers, waarop al snel wereldwijd werd aangehaakt. Momenteel dragen Sebastian, Seymour Bits, Ben Mono en Michael Fakesch het vaandel als electroproducers die sterk beïnvloed zijn door funk en soul, terwijl bijvoorbeeld Felix Da Housecat graag het nodige blacktrograan meepikt in zijn eigen muziek.
Wat doet het?
Volgens blacktroaanvuurder Willem Hofstede is de muziek extreem dansbaar en opzwepend. "Dansbaarheid is iets wat dance wel kan gebruiken. Met z'n allen een beetje het hoofd heen en weer bewegen op wat gepiep en gekraak heeft zijn hoogste tijd gehad. Het is tijd voor wat vuur op de dansvloer! Blacktro is bovendien enorm vrouwvriendelijk vanwege de aanwezigheid van soul, veel melodie en hoge dansbaarheid. Dat is goed nieuws voor het mannelijk publiek én voor de dj's. Het dogma luidt niet voor niets dat zodra de vrouwtjes dansen, de mannetjes gaan sjansen."
Wat maakt het zo goed?
Blacktro combineert het beste van twee werelden door organisch en elektronisch tegelijk te zijn. Aan de ene kant is er die zwarte melange van diepe, swingende en zweterige vibes, terwijl aan de andere kant het digitale futurisme er vanaf spat.
En de toekomst?
In Amsterdam laten de pioniers er geen gras over groeien. Er worden speciale blacktrofeesten georganiseerd, het gespecialiseerde Primal:XXX-label is het leven ingeblazen, en diverse blogs schrijven erover. Ook is het hele gamma aan sociale netwerken ingezet, waaronder MySpace, Hyves en Last.fm. Voor het begin van 2009 moet blacktro daarom als term ingelijfd zijn in het standaardjargon van de gemiddelde danceliefhebber en feestbezoeker. Dat wordt hard werken, maar vanwege het hoge dans- en feestgehalte kan dat - als een soort tegenreactie op de minimal - zomaar lukken.
http://www.kindamuzik.net/toekomstmuziek/blacktro/toekomstmuziek-blacktro/17031/
Meer Blacktro op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/blacktro
Deel dit artikel: