Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Wie zijn ze?
De toekomst van drum 'n bass, dat is autonomic. De term is afgeleid van de 12-delige gratis mixserie van dBridge (van wijlen drum 'n bass-vernieuwer Bad Company) en de heren van Instra:mental, tezamen optredend als Plus Ultra. Begin 2009 verscheen de eerste autonomic-mixset, waarop electro, idm, drum 'n bass, dubstep, synthpop en new wave elkaar probleemloos in de armen vallen. Het meest typerend aan de mixen zijn de nog niet eerder gehoorde, op dubstep en minimal geлnte drum 'n bass-platen die schijnbaar op half tempo voorbijkomen.
Sindsdien is er een klein leger discipelen gevonden. Het gros komt natuurlijk uit Engeland, met onder meer ASC, Spectrasoul en Breakage. Australiл is een belangrijke speler met Consequence, terwijl in Nederland onder meer de Rotterdamse Croms (die zijn track begin maart op een verzamelaar van dBridge ziet verschijnen) en het Amsterdamse dj-duo Mobility het genre succesvol omarmen. Qua labels vormen Exit en NonPlus de thuisbasis voor de revolutionairen.
Wat doen ze?
Theoretisch is het gewoon 170 bpm drum 'n bass, maar dan op een Burial-achtig broken-beats-tempo en zonder de allesverwoestende zaagsynthesizers, amens en pendusnares waar het genre zich tussen 2000 en 2005 mee opblies. Wat ook opvalt is dat de artiesten zich niet specifiek op de dansvloer richten. Mooie elektronische muziek maken, dat is het doel. Eindelijk dus geen zeven minuten durende, immer repeterende drumsalvo's en hoovers meer, maar compacte, sfeervolle tracks op een behapbare snelheid.
Wat maakt ze zo goed?
Een bezoeker van het vermaarde breaksblog.biz verwoordt het revolutionaire karakter van autonomic als volgt: "De reden dat mensen dit als de toekomst van drum 'n bass beschouwen, is omdat autonomic het genre in een richting duwt waar het zich al jaren niet meer comfortabel voelt: de achtergrond. Het is niet alleen dansmuziek meer. Het is gewoon muziek. Geen hihats in de intro's, geen formulegebaseerde breaks en ontwikkelingen, en absoluut géén pendusnares."
In het begeleidend schrijven bij dBridges verzamelaar Mosaic Vol 1 meldt hij: "Hopelijk bereikt dit album de mensen die denken dat deze vooruitstrevende muziek (drum 'n bass – red.) in de jaren '90 is blijven steken, en laat dit album hen weten dat het nog altijd gezond en in staat is om verrassende en onvoorspelbare resultaten op te leveren."
En de toekomst?
Autonomic gaat het niet makkelijk krijgen. Eigenlijk had begin 2010 het genre definitief voet aan de grond moeten krijgen met de release van FabricLive 50. Hierop mochten dBridge en Instra:mental op een van 's werelds best beluisterde mix-series autonomic laten horen. Het leverde veel aandacht in de pers op, maar wie naar de verkooplijsten van platenzaken of line-ups voor drum 'n bass-avonden kijkt, weet dat ouderwets hard rollende drum 'n bass nog altijd heer en meester is. Met de Mosaic-verzamelaar op Exit Records wil dBridge alsnog drum 'n bass de status teruggeven die het in de jaren '90 had. Op de langspeler mogen zowel oudgedienden (waaronder Skream, Scuba en dBridge) als volslagen onbekenden (zoals Croms) proberen het vuur in de scene terug te krijgen.
http://www.kindamuzik.net/toekomstmuziek/autonomic/toekomstmuziek-autonomic/21229/
Meer Autonomic op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/autonomic
Deel dit artikel: