Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
De New Yorkse ondergrond is in volle opmars. Bands zoals Excepter, Gang Gang Dance, Double Leopards en Mouthus traden al in het voetlicht en voeren het illustere leger aan terwijl er nog vele collectieven in de schemerzone verkeren. Karakteristiek aan deze bands is het zoeken naar vernieuwing, de incorporatie van het onderbewustzijn en de veruitwendiging daarvan in nieuwe muzikale vormen.
De reden van het succes van deze bands afdoen als een hang naar het extreme is maar een deel van de koek want kwalitatief weten de heerschappen keer op keer met sterk materiaal te overtuigen. Zo ook White Rock, een dronegezelschap dat bestaat uit Maya en Mike van Double Leopards en Nate en Brian van Mouthus. Afgezien van een obscure cassette is Tarpit hun debuut. De titel verwijst naar de lokatie waar de opnames vorig jaar plaatsvonden en Troubleman Unlimited laat je – zij het in beperkte oplage - met het resultaat kennis maken.
Tarpit bestaat uit twee stukken van ruim twintig minuten die zich beide ontpoppen tot een schimmige drone waarin de onderliggende lagen constant in beweging zijn. De eerste compositie drijft op een vage ritmische ondergrond terwijl perfect gedoseerde elektronica en gitaarfeedback de boventoon voeren. De dikke geluidspap doet denken aan Double Leopards’ meesterlijke Halve Maen maar de drone is massiever, en meer uitgesponnen. Ritmes passen zich aan terwijl de verschillende geluidslagen interageren en bij dit alles is de organische uitbouw van massaal belang. Stilaan ontpopt zich een klankenspel waarin de hoogtepunten elkaar afwisselen zonder dat er daadwerkelijke climaxen passeren. Hierbij zorgen afwezige stemmen in de verte voor een extra dimensie.
De constante spanning is ook bij het tweede titelloze nummer aanwezig. Het nummer opent gemoedelijker en klinkt wat positiever. Maar ook hier is het cyclische karakter van de drone van cruciaal belang. White Rock neemt op die manier weerom ruimschoots de tijd om je hersenpan te penetreren. En als je op dat punt aanbeland bent, kan je je enkel maar overgeven aan hun intrigerende geluidskunsten. Meditatief of relaxerend, het zijn maar er maar aspecten van, net zoals meesterlijk een superlatief is.
http://www.kindamuzik.net/recensie/white-rock/tarpit/10184/
Meer White Rock op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/white-rock
Deel dit artikel: