Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Jongens, jongens! Is er nu ook weer plotseling een psychedelicarevival op handen? Zou moeten volgens deze cd. Maar als je een revival inzet moet je er ook wel voor zorgen dat op zijn minst een paar navolgers de meesters evenaren. U hoort het natuurlijk al aankomen. Dat is hier namelijk zelden het geval. Sommige groepen op deze cd schijnen te denken dat het voldoende is om enkele orgels, wat gitaargeweld en een aan Grace Slick herinnerende dame achter de microfoon samen te brengen om ook daadwerkelijk psychedelische muziek te maken. Niet dus.
Zo zou ‘La Ira de Dios’ van het Spaanse gezelschap Eterna Ascención de God van de Psychedelica wel eens op nare ideeën kunnen brengen, zo ongeïnspireerd worden de voorbeelden hier geëmuleerd. Treacle People durven het zelfs aan om Pink Floyds ‘Atom Heart Mother’ hier in een zomaar eventjes vijftien minuten durende en wel degelijk strontvervelende versie aan te bieden. Bij Loxley Beade kregen wij zelfs visioenen van het gevreesde Yes. En dat Fantasyy Factoryy zich geïnspireerd denkt door Krautrock bewijst enkel dat ze geen oren aan hun hoofd hebben. Nee, dan nog liever ‘Jeroen’s Song’ van Belgenrockkransje i-H8. Enerverend genoeg bezig, dat wel, maar hier rijst dan weer de vraag wat deze arty post-Zappa-hap in godsnaam met psychedelica te maken heeft? Ma-nia, een Italiaans trio met Duitse zanger klinkt zelfs eerder als punk-met-maniertjes dan als psychedelica.
En zo valt er tegen bijna elk nummer wel een bezwaar in te brengen. Voornaamste probleem van deze cd is dat de voorbeelden wel heel nauwgezet worden nagevolgd en dat levert, om het eufemistisch uit te drukken, te zelden verrassingen op. Spijtig genoeg doen al deze veelkoppige monsters ook nog eens vergeten dat er wel degelijk een prima nummer van Dragonwyck op staat. Maar dat nummer stamt dan ook niet toevallig uit 1968.
De gemiddeld zeer lage kwaliteit niet te na gesproken schuilt er nog een meer fundamentele tekortkoming in dit soort muziek. De schoolse (lees: letterlijke) aanpak zorgt ervoor dat dit soort psychedelica al voorbijgestreefd is voordat de nummers op band worden gezet. Wat giganten als Kuyss voor stonerrock hebben gedaan en wat talloze freefolkers vandaag aan beide kanten van de oceaan uitvoeren is veel relevanter voor de geschiedenis van de psychedelica dan het al dan niet noot voor noot naspelen van die zevendubbele live elpee van Hawkwind. Bedroevend.
http://www.kindamuzik.net/recensie/trip-in-time/delighted-by-psychedelica/14002/
Meer Trip in Time op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/trip-in-time
Deel dit artikel: