Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Tools devies “We doen het goed, of we doen het niet” levert weinig, maar wel kwalitatief briljante releases op. Vijf jaar wachten wordt steevast beloond. Na het drilboorrockende meesterwerk Aenima (1996) verrassen de vier uit Hollywood met het progmetal magnum opus Lateralus (2001). Subliem spel, topproductie, schitterend artwork en liveshows om – compleet met fabelachtige projecties – een puntje aan te zuigen, vestigen Tools naam.
Zonder hype groeit de band uit tot een van de grootste spelers op de grens tussen metal en alternatieve rock. Als een goed bewaard geheim verspreidt het Tool-vuur zich verder onder de mensen. Voordat 10,000 Days verschijnt, bereiken de verwachtingen het kookpunt. Voor het eerst in de bandcarrière komt het nieuwe Tool-album in Nederland binnen op de bovenste plaats van de albumlijsten.
Opener ‘Vicarious’ (het zusje van ‘Schism’?) en ‘Jambi’ bieden meteen vaste grond onder de voeten. Midden tussen het energieke Aenima en de soms verstikkende progballast van Lateralus blijft er op 10,000 Days volop ademruimte over. Met een hoofdrol voor bassist Justin Chancellor is er genoeg plaats voor tabladrums, bizarre gitaareffecten en Maynard James Keenans vocale krachtpatserij, experiment en ’s mans meest heldere teksten tot nu toe.
De grote sprongen voorwaarts komen in het achttien minuten durende tweeluik ‘Wings for Marie’, waarin Keenan verhaalt van het (over)lijden van zijn moeder na een ziekbed van 10.000 dagen (dik 27 jaar). Judith Marie Keenan wordt als een engel neergezet. Een lichtend voorbeeld voor haar zoon, die niets (meer) opheeft met de kerkgenoten die hem willen troosten. Zijn verwerking ligt in de goddelijke vonk die zijn moeder hem getoond heeft. Op kippenvelopwekkende manier helpt de band Keenan door dit proces, met zorgvuldig opgebouwde spanning en hemelse ontlading wanneer hij haar onvoorwaardelijke liefde uitschreeuwt. In deze achttien minuten toont Tool zich meer emotioneel, naakt en breekbaar dan in heel de voorgaande catalogus.
Drugsnummer ‘The Pot’ beukt op vertrouwde, kwade Tool-toon voort en na een kort intermezzo is de roes een kwartier lang compleet. In het magnifiek ijlende ‘Lost Keys/Rosetta Stoned’ poept de hoofdpersoon niet alleen zijn bed onder, maar roept niemand minder dan ET hem uit tot de Uitverkorene. Grijpbaar terrein wordt pas weer gevonden in het motto-achtige ‘Intension’ en het furieuze ‘Right in Two’; met Keenan die van leer trekt tegen oorlogszucht. Waar 23 een getal is met veel occulte betekenis sluit ‘Viginti Tres’ het album af met een verbijsterende darkambient soundscape.
In vijf jaar tijd is Tool harder noch zachter geworden. De band tekent met meer dynamiek en contrast dan ooit tevoren. 10,000 Days is een behapbaar album dat complex én bruut rockend is. Tools hoofd en hart lijken in balans gebracht. Meesterlijk, intelligent en imposant, met ondertussen het meest emotionele Tool-nummer ooit, vangt 10,000 Days de vele gezichten van deze unieke rockband glansrijk op plaat. Het wachten is dus weer beloond, want 10,000 Days is zonder twijfel de beste harde rockplaat van de afgelopen én komende vijf jaar. Of de opvolger moet dit keer sneller komen.
http://www.kindamuzik.net/recensie/tool/10-000-days/12745/
Meer Tool op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/tool
Deel dit artikel: