Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Niet zelden ontstaan hardcorebands in een opwelling en zijn ze in een oogwenk weer van het toneel verdwenen. In dat opzicht onderscheidt The Fix, dat in het begin van de jaren tachtig een kort leven beschoren is, zich niet van nieuwe generatie hardcore bands.
Toch mag The Fix zich, naast bekendere namen als Bad Brains, Black Flag, DOA en Minor Threat, tot de grondleggers van het genre rekenen. Ook al bestond de band maar welgeteld 22 maanden.
Als één van de eerste bands op het legendarische Touch and Go brengen ze een handvol demo’s, singles, wat liveopnames en een ep uit. Spul dat nu alleen nog maar is weggelegd voor fortuinlijke en volhardende eBayers. Dat zelfde Touch and Go steekt 25 jaar na dato een stokje voor absurde prijsopdrijvingen door ‘verzamelaars’.
At the Speed of Twisted Thought compileert in één klap al het schaarse goed van The Fix. Op cd en –natuurlijk- vinyl.
Uitzichtloos
1981; Hardcore is nog geen genre, maar een beweging in opkomst. Een beweging die, nog harder dan punk, schopt tegen alles waar onvrede over bestaat. Tegen het systeem en oorlog, maar hoe langer hoe meer ook tegen misstanden en ellende die jonge hardcore kids in hun eigen omgeving zien.
De teloorgang van de eens zo welig tierende auto-industrie in thuishaven Lansing (Michican) vormt indirect de aanleiding voor het ontstaan van The Fix. Temidden van verlaten fabriekshallen en stijgende werkloosheidscijfers biedt de toekomst weinig tot geen hoop. De band fungeert voor zijn leden als uitlaatklep, waarin frustraties zich vertaald zien in nummers als ‘In this Town’, ‘Cos the Elite’ en ‘Waiting for Eviction’.
Het eerste couplet van ‘Truth Right Now’ opent toepasselijk met “I can barely swim the tide/Some official tells me save/Every fucking cent I Spend/I turn to dig my grave”.
Geen fratsen
The Fix is zelfs voor hardcore begrippen underground. Van een logo, bandfoto’s of met zorg vormgegeven artwork moeten de bandleden niks hebben. Rode albumhoezen met zwarte letters, een eenvoudig tekstvel en een plak vinyl vormen hun visitekaartje der anonimiteit. De muziek, in de vorm van razendsnelle punknummers van anderhalve minuut, doet het woord.
Op het podium nog meer dan in de studio. Volgens de overlevering is The Fix een wervelende live band. Het voor die tijd zwaar overstuurde geluid van gitaren en vocalen spuugt oprechte frustratie.
Meer dan muziek
At the Speed of Twisted Thought hoeft zicht niet te verschuilen achter een metalen monsterproductie die veel hardcorebands zich vandaag de dag in de studio laten aanmeten. De razernij komt bij The Fix - en veel van hun tijdgenoten - ergens anders vandaan.
Een stelletje verveelde kids zonder toekomstperspectief grijpt naar instrumenten, speelt de ellende van zich af en spreekt daarmee mensen in het zelfde schuitje aan. Goudeerlijk en direct. De hardcorescene van nu bestaat voor een groot deel uit bands die meer tijd steken in hun MySpacepagina dan in teksten die ergens over gaan.
Het aan elkaar plakken van stoere one-liners over ellende uit tweede hand lijkt eerder de trend. Hardcore is zo veel meer dan een muziekstroming. Voor wie zich wil verdiepen in de wortels van de levensstijl die punk heet, verdient The Fix aanbeveling.
http://www.kindamuzik.net/recensie/the-fix/at-the-speed-of-twisted-thought/15363/
Meer The Fix op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/the-fix
Deel dit artikel: