Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Is een band meer dan de som van zijn individuele delen? The Aliens zijn namelijk drie ex-leden van The Beta Band: experimentele indiedancerockers van rond de eeuwwisseling, die nooit minder dan geweldig waren.
Met één groepslid minder zou de som der resterende delen dus toch nog een behoorlijk goed album moeten kunnen produceren. Maar met Astronomy for Dogs schieten ze behoorlijk te kort.
Betazanger Steve Mason doet niet mee met The Aliens, maar zijn stem was echter niet wat The Beta Band zo speciaal maakte. Het was het totaalgeluid, waarin die stem ondergedompeld werd. Projecten als King Biscuit Time en Black Affair bewijzen dat hij de electroman binnen de band was. Mason is echter nogal geobsedeerd door trucage en weet niet altijd meer te boeien.
Richard Greentree, Betabassist, speelt nu in The General and Duchess Collins. Wat op de MySpacepagina van deze band te beluisteren valt, klinkt zeer sympathiek, maar The Beta Band was dat allesbehalve. De groep was dreigend, euforisch, bezwerend en verwarrend. Soms was de sound overdadig, soms spaarzaam. Het was pop voor psychotische intellectuelen, hiphop voor poëtisch tuig, psychedelica voor minimumloonarbeiders met een brilletje, voedsel voor de ziel.
Wat Betarestanten John Maclean en Robin Jones samen met bassist Gordon Anderson – die de oorspronkelijke Betalineup verliet wegens mentale problemen – overhouden is niks meer dan licht eclectische Britpop, aangedikt met wat slimme vondsten en een meticuleuze sound.
Het grootste deel van Astronomy for Dogs bevindt zich in de euforische psychedelicasfeer, maar zit soms zo conservatief in elkaar dat het bijna van Oasis zou kunnen zijn. De betere nummers klinken als XTC met een lobotomie.
‘Robot Man’ en ‘Rox’ lonken nog het meest naar de periodieke triphopkant van weleer. In eerstgenoemde zitten leuke r&b-elementen, maar als nummer stelt het niks voor. Het tweede klinkt als een Primal Screamparodie.
Met The Beta Band (wéér die naam) heeft het drietal de lat zo hoog gelegd, dat het niet gemakkelijk zal zijn voor de ex-leden om onder die loodzware erfenis uit te kruipen. Hun obsessieve fans – die nog dagelijks The 3 EP’s of Hot Shots II spelen – zullen de hoop echter nooit opgeven. Nooit!
http://www.kindamuzik.net/recensie/the-aliens/astronomy-for-dogs/15171/
Meer The Aliens op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/the-aliens
Deel dit artikel: