Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Het Ijslandse label Smekkleysa geldt op het vulkaaneiland reeds jaren als dé kweekvijver voor aanstormend lokaal talent. De artiesten die onder hun supervisie intussen de doorsteek naar het Europese vasteland maakten, zijn dan ook nog nauwelijks te tellen. Velen onder hen (Apparat Organ Quartet, Slowblow, Trabant) streken afgelopen winter neer op het Etoiles Polaires-festival in de Gentse Vooruit en een band die er zeker niet misstaan had, is Steintryggur.
Steintryggur is het geesteskind van Sigtryggur Baldursson en Steingrímur Gudmundsson. De eerste maakte destijds furore als drummer van The Sugarcubes en KUKL; zijn kompaan Gudmundsson is dé onovertroffen tablameester van de Westerse muziekwereld. Inmiddels dook het duo al op aan de zijde van onder meer Emiliana Torrini, Johann Johannson én Howie B. Dialog is hun eerste wapenfeit, ook al ligt de plaat reeds anderhalf jaar in de Scandinavische winkelschappen.
Het multi-etnische karakter van deze fascinerende avonturentocht leidt je complexloos naar de meest onverwachte stopplaatsen die elk voor zich een rijke diversiteit aan klankkleuren en invloeden aanboren. Schrik dus niet als je plots een hele volksstam Pygmeeën hun liefde voor muziek (‘On Our Time’) hoort belijden of als een stelletje Inuit-keelzangers er moeiteloos in slaagt (‘Green Landing’, hebt u ‘em?) het helse tabla-ritme van Gudmundsson te bezweren. Hebt u er evenmin het minste benul van hoe punk klinkt op tabla’s? ‘I Don’t Get It’ levert het antwoord en heeft daarnaast enkele gevatte vocale interventies van de Amerikaanse komiek Jonathan Winters in de aanbieding. Trek in een zweempje marimba? Dan is er ‘Seven Days’, met de ongedwongen raps van de Poolse Natasha Kurek, die zich op ‘Dialog’ ontpopt tot één van de vele revelaties. Evenzeer onder de indruk zijn we van ‘Crailo’, waarvoor Steintryggur naar het gelijknamige Nederlandse asielcentrum trok en er niks beter op vond om vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten zowaar een microfoon onder de neus te duwen. Ook ‘Psalm’ en ‘3rd Avenue’ verraden een voorliefde voor de Oosterse cultuur. In onbruik geraakte vehikels als sitar en de twaalfsnarige oud zorgen beurtelings voor heerlijke verpozing en doen ons prompt naar het verzamelde werk van maestro Ravi Shankar grijpen.
In nauwelijks vijfenveertig minuten hebben we al meer van deze aardkloot genoten dan we ooit in levende lijve zullen vermogen, maar nog is het niet gedaan. Zo spitsen we ook spontaan de oren voor het pulserende ritme annex dwingende beat van ‘Sara Meets the Ancients’. De gezwinde parendans tussen doedelzak en mandoline in het opzwepende ‘Reel Faktor’ levert evenzeer hallucinante taferelen op. Bombardeer deze song tot wake-up plaat van de week en een guirlande van rozen plaveit zich gracieus doorheen uw dagelijkse sleur. Dialog blijft ten slotte evenmin verstoken van een geraffineerde jazztune (‘Swung’), waarin ene Oskar Gudjonsson de meest subtiele aspecten van zijn sax verweeft.
Horen we voortaan nog iemand zijn laatdunkende mening ventileren over drummers? Spring dus als de bliksem op deze ‘tabla express’ en verken samen met Steintryggur de meest wonderbaarlijke schatten van het globale muzikale spectrum. Klassieke puristen lopen hier best met een wijde boog omheen, voor polyritmische meerwaardezoekers geldt slechts één advies: kopen die handel!
Steintryggur speelt op 12 november in de Cactus Club@Ma/Z te Brugge.
http://www.kindamuzik.net/recensie/steintryggur/dialog/9385/
Meer Steintryggur op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/steintryggur
Deel dit artikel: