Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Neem een Duits gedicht, zet er lompe noiseklanken onder, en je hebt een penosesoundtrack. Wat is dat toch met die Duitse taal? We hebben het hier niet over Rammstein of Laibach, maar over de hoogculturele klankgedichten van Michael Lentz en de doorgecomponeerde moderne muziek van Steamboat Switzerland.
Voor wie de vorige cd’s van Steamboat Switzerland gehoord heeft is het recept inmiddels bekend. Drummer Lukas Niggli is een van de grootste hedendaagse (fusion-)slagwerkers, die met ratelende precisie in de vreemdste modern-klassieke partituren rondmaait. De bezeten toetsenist Dominik Blum mishandelt zijn oude Hammond-orgel alsof hij in een lsd-trip zit waarin hij Keith Emerson is. Basgitarist Marino Pliakas is goed te vergelijken met wijlen The Who-bassist John Entwistle. Ook Pliakas is uiterlijk de rust zelve, maar ondertussen spuugt zijn versterker een venijnig stuk kerosinevuurwerk de ruimte in.
Weinig bands zijn zo krankzinnig op elkaar ingespeeld als Steamboat Switzerland. Ze moeten ook wel, want veel van hun repertoire is in opdracht op noten gezet door componisten die graag ingewikkelde muziek verzinnen voor dit groepje freaks. Dit keer was het Michael Wertmüller die, getuige zijn eigen cd op het Duitse label Grob, ook krachtige orkestmuziek schrijft. Hij is ook nog eens een energieke drummer, die af en toe zelfs invalt in Steamboat Switzerland. Wertmüller weet dus wel welke muzieknootjes hij de heren Blum, Pliakas en Niggli moet voorschotelen om ze eens flink hoteldebotel te maken. In dat opzicht is de cd Wertmüller goed geslaagd.
De duistere zangpartijen op Wertmüller zijn een nieuwtje in het explosieve mengsel van dit Hammondtrio. De vocalist, die onder de naam Lieder wordt opgevoerd, dwingt de groep omwille van de verstaanbaarheid af en toe gas terug te nemen. Erg veel verder kom je daar niet mee, want de stotterende teksten van de experimentele dichter Michael Lentz zijn nauwelijks te begrijpen. Zo bezien is het vocale Wertmüller slechts een aardige terzijde in de carrière van Steamboat Switzerland. Maar dan spreken we vooral over de teksten en de zang, die ongeveer de helft van de cd beslaan. De instrumentale muziek is messcherp vastgelegd, je hoort de stoomboot op volle kracht vooruit.
Steamboat Switzerland is de laatste jaren op een breed front actief geweest. Deze cd, de vierde, had volgens Grob-baas Felix Klopotek ook een rock-cd, een akoestische set of een werk met een grotere bezetting kunnen zijn, maar hij moest kiezen uit al het materiaal. Die overige projecten zitten dus nog in het vat.
http://www.kindamuzik.net/recensie/steamboat-switzerland/wertm-ller/11136/
Meer Steamboat Switzerland op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/steamboat-switzerland
Deel dit artikel: