Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Postmetal is net als zijn grote broer postrock voor veel acts ook een doodlopende weg gebleken. Wéér die immer aanzwellende gitaren na weer die dromerige arpeggiopassage, uiteraard gehuld in wéér die storm- en oceaanmetaforen. 'NeurIsiskloon' - naar Neurosis en Isis, de twee grootste bands in het genre - was een paar jaar terug daarom zo een beetje het ergste label dat je op een band kon plakken. Je wist al van tevoren dat je halverwege het album in slaap zou vallen.
Russian Circles heeft zich altijd een flink eind boven dat maaiveld bewogen. Toch neemt dat niet weg dat ook dat ook de muziek van dit instrumentale trio uit Chicago regelmatig vrij spanningsloos voort meanderde.
Op het vierde album Empros slaat Russian Circles echter genadeloos toe; dit is verreweg het beste dat de band tot nu toe gemaakt heeft. Dat doen ze niet door radicaal andere wegen in te slaan; Empros is het gevolg van doorevolueren. Net die accenten wat anders leggen zo, net die opbouw op wijze zus. Niet zo gek, want de muziek van Russian Circles draait niet om liedjes met pakkende refreinen, maar om sfeer. En sfeer, dat is toch altijd een soort alchemistisch mysterie.
Een deel van het geheim van Empros is toch wel te doorgronden. Zo is Russian Circles zo slim om je meteen bij je kladden te grijpen door te openen met een vette groove in '309'. De volgende nummers 'Mlàdek' en 'Schiphol' zijn dan telkens net een stap meer op sfeer gericht, waarna het langzamer weer ruiger wordt. Precies de omgekeerde volgorde van de meeste, juist langzaam opbouwende postmetal dus. De aanpak van Empros werkt beter, omdat je meteen 'in' de muziek zit en zo wordt meegeleid naar het meer geconcentreerd luisteren vergende sfeervolle gedeelte in plaats van dat je eerst met kabbelende muziek te maken hebt die nergens heen lijkt te gaan en die je alweer kwijt is voordat het spannend begint te worden.
Dat betekent niet dat het succes van Empros op een trucje berust. Het grootste deel van de magie komt toch uit de chemie tussen drie muzikanten die elkaar de ruimte gunnen en aanvullen, zoals het hoort in instrumentale muziek.
http://www.kindamuzik.net/recensie/russian-circles/empros/22485/
Meer Russian Circles op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/russian-circles
Deel dit artikel: