Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Midden 2006 verrast Rome, het eenmansproject van de in Duitsland wonende Luxemburger Jerome Reuter, met het minialbum Berlin. De apocalyptische duisterromantische neofolk is moeiteloos naast die van grote en bekende namen als Death in June en Coph Nia te plaatsen en vindt terecht een thuis bij het gerespecteerde label Cold Meat Industry. Met Nera geeft Rome het langverwachte vervolg op deze smaakmaker.
Nera blijkt een conceptalbum dat verhaalt over de verschillende uitwerkingen die oorlogen kunnen hebben op relaties. Vrienden worden vijanden, geliefden slachtoffers; liefde verwordt tot verraad en wantrouwen. Hoe staat het individu ten opzichte van het heil van de gemeenschap? Welke rol speelt het lot in het zicht van een allesoverheersende ideologie? Wat is de betekenis van termen als 'zelfopoffering' of 'capitulatie'?
Deze zware thematiek vraagt om navenante klanken. Rome levert die in een samenspel van darkambient en slepende martial pop. Reuter heeft vanuit zijn kindertijd een liefde voor singer-songwriters als Leonard Cohen en Nick Cave meegenomen naar Rome. Voor dit project krijgen gedragen, kalm gezongen nummers gezelschap van warme en bombastische chorale samples en kille industriële noisegeluiden.
Bij vlagen klinkt Rome daardoor opvallend poppy, bijvoorbeeld in de dreigende, orkestrale post-industrial waveballad ‘Reversion’. In ‘Rape Blossoms’ steekt martial neofolk de kop op in referentie aan bijvoorbeeld Der Blutharsch en in ‘Birds of Prey’ is de beklemming tussen bevreemdende ambient en berustende vocalen bijna tastbaar.
Tussen akoestische gitaar, piano en een arsenaal aan geluidcollages meandert Reuters stem, die ergens tussen die van Cave en de lokroep van Peter Steele van Type O’Negative in ligt. Die stem vormt de rode draad van Nera en zorgt ervoor dat Rome met zijn gevarieerde combinatie van stijlvormen monumentaal en keizerlijk triomfeert.
Spiritual Front en Ordo Rosarius Equilibrio hebben een gelijke gevonden, of misschien moeten ze wel op slag hun meerdere erkennen in Rome. De meest indrukwekkende martial pop-weg leidt na Nera voorlopig nergens anders naartoe dan naar Rome.
http://www.kindamuzik.net/recensie/rome/nera/14682/
Meer Rome op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/rome
Deel dit artikel: