Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Voor twee tientjes kun je hem online kopen: de Buddha Machine. Een plastic doosje uit China dat er uit ziet als een transistorradio en waarin negen ambient loops zijn gestopt. Je kunt het kastje aansluiten op je installatie en er urenlang op mediteren, spacen of anderszins relaxen. Robert Henke kocht er een en sloeg de negen eindeloze loops met behulp van zeer gevoelige opnameapparatuur op in zijn computer.
Hierna begon het echte werk. De Duitse muzikant, die vooral bekend is door zijn werk als Monolake maar ook nauw betrokken is bij de verdere ontwikkeling van de muzieksoftware Ableton, sloot zichzelf urenlang op in de studio om de Buddha-loops verder te bewerken. Als een bouwmeester stapelde hij laag na laag op elkaar en schilderde daar weer andere geluiden overheen. Waarbij de basis altijd de Buddha Machine bleef.
Het resultaat klinkt buitenaards mooi. Op het eerste gehoor lijkt er weinig te gebeuren in de langgerekte, vloeiende Eno-achtige composities. Ritme en melodie ontbreken volledig. Alles draait om de langzaam glijdende donkere soundscapes. Eenmaal tot rust gekomen slaat de fantasie op hol. Je ziet zwarte ruimteschepen voorbij zweven, gouden olie langs de muren druipen en roze walvissen omgekeerd voorbij zwemmen. Het is een trip zonder weerga, zelfs zonder geestverruimende middelen.
Naast de cd is er ook een gelimiteerde (500 stuks) box met vijf plakken grijs vinyl. Inventieve ambient-dj’s kunnen met de singles hun eigen compositie maken, door ze met elkaar te mixen en de tempi te variëren. Net zoals Robert Henke op weergaloze wijze met de originele Buddha Machine heeft gedaan.
http://www.kindamuzik.net/recensie/robert-henke/layering-buddha/14550/
Meer Robert Henke op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/robert-henke
Deel dit artikel: