Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Het leven van alledag in de door Israël bezette Gazastrook, een van de drukst bevolkte gebieden ter wereld, is bepaald geen pretje. Al helemaal niet als die de ene 'operatie' na de andere lanceert en er voortdurende drones van de bezetter boven je hoofd hangen; niet zelden een collectieve strafexpeditie. Ghazi Barakat, Duitse-Palestijns multi-instrumentalist, verhaalt met Gaza over een deconstructie en wederopbouw van de gebeurtenissen tijdens operatie Protective Edge in juli en augustus 2014. En prijs je maar gelukkig dat jij wel de naald uit de locked groove aan het eind kunt halen, waarin de drone als een vreselijk irritante - en dodelijke - mug blijft rondzoemen.
Gaza is hermetisch afgesloten door de bezettingsmacht. Met een kustlijn aan de Middellandse Zee zou het een paradijselijk oord kunnen zijn. Het is de facto een uiterst uitzonderlijke plek, waar erin en eruit gaan een complexe opgave is. Een kruising, volgens Barakat, tussen het getto van Warschau en Manhatten; barstensvol leven en een EBI ineen. Wat gebouwd wordt, bombardeert de bezetter eens in de zoveel tijd plat en dan begint de cyclus opnieuw, schetst hij. Asymmetrische oorlogsvoering in de praktijk: muzikaal bevraagt hij of het een openluchtlab is met de bevolking als proefdier voor de nieuwste technieken.
Veldopnamen van stemmen tot nieuwszenders worden ter plekke worden versneden tot een subjectief, emotioneel en hoogst persoonlijk relaas van Barakats betrokkenheid bij Gaza. Dat is het substraat waar de componist oriëntaalse fluiten overheen drapeert die hij door de elektronische mangel gehaald heeft, om de technologisch gemilitariseerde atmosfeer van het Midden-Oosten tastbaar te maken. De Korg MS20 en diens noisefilter leveren de nodige hysterische ongemakkelijkheid.
Beklemmend en indringend is 'The Shooting of Salem Khallel Shamaly', waarin de man zelf te horen is. Vlak voordat een scherpschutter hem vermoordde, was Salem huilend op zoek naar zijn familie, te midden van de puinhopen die resteerden na een bombardement. Deels documentaire, deels geluidkunst, is Gaza is een loodzwaar werkstuk dat in verknipte collage de musique concrète van oorlog serveert, als de hel op de aarde.
http://www.kindamuzik.net/recensie/pharaoh-chromium/gaza/26618/
Meer Pharaoh Chromium op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/pharaoh-chromium
Deel dit artikel: