Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Eerder dit jaar liet Kettel zich tegenover KindaMuzik ontvallen dat hij de laatste tijd zo weinig echt mooie melodieën tegenkwam in de elektronica. Of hij daarin gelijk had is de vraag, maar Ochres tweede studioalbum moet de jonge producer uit Groningen zeker tevredenstellen.
Ochre, het pseudoniem van de Brit Chris Leary, wist in 2004 een onuitwisbare indruk te maken op het IDM-publiek met A Midsummer Nice Dream, uitgekomen op het hoog aangeschreven Toytronic-label.
Twee jaar later is daar de opvolger Lemodie. Ochre heeft in de tussentijd geen spectaculaire metamorfose ondergaan. Nog meer dan voorheen verweeft hij structuren en melodieën uit de klassieke muziek met een breed spectrum synthesizergeluiden, complexe drumstructuren op downbeatsnelheid, en een indrukwekkende studiotechniek. Lemodie is vanwege die zwaardere hang naar de klassieke muziek complexer, maar ook intrigerender dan zijn voorganger.
Wat niet veranderd is, is de liefde van Ochre voor heldere, feeërieke geluiden. Als een beeldenbellenblazer verleidt Lemodie tot de representatie van Eftelingachtige taferelen. Vaak is het scenario vrolijk, licht en veilig, en trekken sprookjesachtige landschappen aan het geestesoog voorbij.
Soms, opeens, betrekt de lucht echter en blokkeren grijze wolken op onheilspellende wijze de zon. Een open plaats in het bos, zojuist nog de ondergrond voor dansende elven, verduistert plotsklaps vanwege bomen die op bedreigende wijze neerbuigen. Helderblauw water dat rustig voorbij kabbelt, kleurt opeens gitzwart, terwijl onder het oppervlak mysterieuze vormen verschijnen. En wat is die donkere schaduw die opeens over die eenzame en kleurrijke hut in het korenveld valt?
Met muzikale beeldenpracht zoals deze is Lemodie niet gewoon een luistervriendelijk elektronica-album vol mooie en intrigerende melodieën. Lemodie is een zinsbegoochelende fantasie die raakvlakken heeft met, maar niet afkomstig is van de wereld zoals mensen die ervaren.
Niet iedereen zal gelukkig zijn met deze aanvulling op het geestesleven, die als zoet en kitscherig door het leven kan gaan. Voor liefhebbers is het album niettemin mooier en sprekender dan een wandeling door het Sprookjesbos onder de invloed van hallucinerende middelen.
http://www.kindamuzik.net/recensie/ochre/lemodie/13423/
Meer Ochre op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/ochre
Deel dit artikel: