Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Hoewel zijn naam als artiest op de hoes prijkt, zingt noch speelt Neil Gaiman - de grootmeester van de postmoderne heterotopia-roman (‘American Gods’, ‘Neverwhere’, de ‘Sandman’ reeks) - een woord of noot. Hij stelde het album samen, schreef de begeleidende teksten en vond grafische steun-en-toeverlaat Dave McKean (samen maakten ze onder meer de film ‘Mirrormask’ en graphic novels als ‘Mr. Punch’) bereid om het artwork te maken.
Where’s Neil When You Need Him? is geen Gaiman-tribute, maar een muzikale ode aan zijn kleurrijke personages en fantasievolle werelden. Gaiman gaat steevast in stemmig zwart gekleed, maar het vooroordeel dat een door hem samengesteld album voornamelijk bestaat uit gothic muziek wordt hier gelogenstraft. Hij maakt er op zijn blog geen geheim van Tori Amos-fan te zijn. Zij draagt ‘Sister Named Desire’ bij: een remaster van een (b-kant)nummer dat doet terugdenken aan haar briljante beginjaren: hijgende hysterie, slechts begeleid door haar trouwe Bösendorfer piano.
Amos is niet de enige lichtere toets op Where’s Neil When You Need Him?. Lunascape komt in Clannad-regionen en Azam Ali’s etherische, ethnische werkstuk drijft de gedachten richting de Afrikaans getinte ‘Sandman’-pagina’s. Opvallend is de afwezigheid van The Flash Girls: de folkband van Gaimans persoonlijk-assistente Lorraine Garland.
Donkere muziek is natuurlijk wél van de partij. Gaiman houdt klaarblijkelijk van fluit-en-draailier-metal, getuige de aanwezigheid van Schandmaul. Beats vliegen om je oren bij Razed in Black en grootheid Deine Lakaien – gedragen door Alexander Veljanovs zalvende stemgeluid – zwelgt in elektronica. Synthesizers vullen ook de carnavelsk-bevreemdende hommage aan 'Mr. Punch' uit de hoge hoed van Future Bible Heroes.
Op Summer Darkness 2005 waren The Crüxshadows al een hoogtepunt en ook hier stelen ze de show met duister-catchy futurepop-met-viool. Aangezien Dave McKean’s donkere jazzcomposities hier ontbreken, is het de eer aan Joachim Witt om in redelijk beangstigende triphop/bijna-darkambient Gaimans meer sinistere kant te tonen.
Neil Gaiman is een veelzijdig literator; geestesvader van rijkgeschakeerde werelden en intrigerende personages. De man blijkt tevens begiftigd met een prima gevoel voor sfeervolle muziek die een passend eerbetoon brengt aan zijn literaire creaties. Als eindverantwoordelijke voor deze compilatie prijkt Gaimans naam dus niet voor niets pontificaal op de hoes.
http://www.kindamuzik.net/recensie/neil-gaiman/where-s-neil-when-you-need-him/13761/
Meer Neil Gaiman op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/neil-gaiman
Deel dit artikel: