Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
De Zweed Marcus Fjellström werkt in het dagelijks leven aan composities voor orkesten, kamermuziek en film maar nu heeft hij zijn muzikale ideeën eveneens onder zijn eigen naam gebundeld. Exercises in Estrangement heet het kleinood en die titel dekt de lading zo goed als volledig. Fjellström heeft namelijk negen instrumentale stukjes gemaakt die vervreemdend overkomen.
In feite is Exercises In Estragement één van de vele mogelijke hedendaagse adaptaties van een aantal klassieke beginselen. Daarmee treedt Fjellström in de voetsporen van boegbeelden zoals John Cage en Steve Reich. Dat minimalisme en repetitie niet ver weg zijn bewijst de Zweed al meteen met ‘Planchette’ waar hij volop met monotome klanken experimenteert die gradueel maar uiterst langzaam aanzwellen om binnen het uitgezette ritme tot een explosie te komen. Nadien verkent hij vele uithoeken. ‘Marionettes Revised’ is op samples van tromgeroffel gebaseerd en ook melodieuze soundtracks worden niet gemeden. Zo weerklinkt op de achtergrond van ‘Kandinsky’s Kammer’ een ijle flard die de herinnering aan Morricone levendig houdt.
Rijk en compact is het alleszins maar het probleem dat zich soms voordoet is dat de oefeningen net door de vervreemding en de hoge mate van abstractie waarmee dit gepaard gaat, wat afstandelijk worden en zo toch een beetje de begeesterende geladenheid missen die Lynch-componist Angelo Badalamenti wel weet op te roepen. Maar misschien was dat helemaal de bedoeling van Fjellström niet en in dat geval heeft hij met Exercises In Estrangement zijn werktitel helemaal waargemaakt.
http://www.kindamuzik.net/recensie/marcus-fjellstr-m/exercises-in-estrangement/10178/
Meer Marcus Fjellström op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/marcus-fjellstr-m
Deel dit artikel: