Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Vraag een willekeurig persoon welke beelden de Braziliaanse miljoenenstad Rio de Janeiro bij hem of haar oproept, en het antwoord zal al snel "stranden vol schaars geklede schoonheden, gigantische carnavalsoptochten met trommelaars en samba-dansers en voetbalstadions vol uitzinnige fans" zijn.
Márcio Local bevestigt dergelijke clichébeelden stuk voor stuk op dit in 2008 al in Brazilië verschenen debuutalbum, dat door David Byrne's Luaka Bop-label voor de internationale markt voorzien is van een andere titel, een afwijkende nummervolgorde en gestoken is in een nieuw jasje.
Geboren in 1976 als Márcio André de Lima Ribeiro in een arbeiderswijk van Rio, grijpt de tot nu toe vooral als songschrijver actieve Braziliaan het meest terug naar de muziek die rond zijn geboortejaar hip was. De combinatie van op Afro-Braziliaanse ritmes gebaseerde samba en bossa nova met uit de blues voortgekomen Amerikaanse stijlen als soul en funk.
Als boegbeeld van die samba soul of samba rock geldt Jorge Ben, componist van klassiekers als 'Mas Que Nada' en 'País Tropical'. Zijn dikwijls tot feestelijk billengeschud uitnodigende muziek vormt voor Local dan ook een belangrijke inspiratiebron.
Het elftal grotendeels zelfgeschreven nummers is mede-geproduceerd door de Amerikaanse Braziliaan Mario Caldato Jr. (producer van o.a. Beastie Boys) en leunt, ondanks het retrokarakter van het album, nergens op nostalgie naar het verleden.
Sterker nog: Local en zijn bandleden lijken met dit album vooral de vitaliteit van Rio de Janeiro te willen uitdragen, en dus niet het door de media maar al te vaak uitvoerig belichte geweld in haar sloppenwijken. Dat doen ze met verwijzingen naar tal van markante plekken, beroemde voorgangers en 'gewone' Carioca's, zoals prachtig dansende vrouwen.
In een enkel nummer willen de makers ook blijk geven van politiek engagement door op rapachtige wijze hun landgenoten op te roepen de geschiedenis te bestuderen en andere (lees: Amerikaanse) waarden niet te laten prevaleren boven die van het eigen land. Dat is dan meteen ook de zwakste schakel van deze hippe, maar vooral feestelijke muzikale ketting.
http://www.kindamuzik.net/recensie/marcio-local/says-don-day-don-dree-don-don/19068/
Meer Marcio Local op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/marcio-local
Deel dit artikel: