Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Jarenlang heeft de Manowar-fan het moeten doen met de ene na de andere live-DVD, maar nu is er dan toch de opvolger van Warriors of the World uit 2002. Gods of War is een conceptalbum geworden van dik zeventig minuten, gewijd aan de Germaanse oorlogsgod Odin. Tijd dus om de moderne beschaving achter ons te laten en een wereld binnen te treden waarin zaken als eer, moed en de falsetuithaal nog op waarde werden geschat.
Nu is er naast Manowar nog iemand die niet geheel politiek correct en bovendien gek op bombast en Germaanse goden was. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat Richard Wagner een inspiratiebron is geweest voor bassist/songschrijver Joey DeMaio. Helaas doen zich hierbij twee problemen voor. Het eerst is dat DeMaio compositorisch ongeveer op het niveau zit van een eerstejaars conservatoriumstudent. Het tweede dat een echt orkest blijkbaar buiten het budget viel en we het daarom moeten doen met een uiterst goedkoop klinkend surrogaat uit DeMaio’s keyboard.
Jammer genoeg bevalt dat Wagnertje spelen DeMaio nogal, want ongeveer de helft van het album bestaat uit zijn keyboardgetetter, afgewisseld met zware stemmen in ye olde English voorgedragen stukjes hoorspel.
Het ergst zijn de gedeelten als ‘Blood Brothers’, waar aan de synthetische bombast ook nog musicalstijl-galmzang wordt toegevoegd; op zulke momenten is Manowar echt dichter bij de nichterige wereld van Andrew Lloyd Webber dan bij de absoluut niet-nichterige wereld van gespierde mannen in leren ondergoed die over onbreekbare vriendschappen zingen.
Met een kaarsje is nog wel het een en ander aan powermetal te vinden, maar het meeste daarvan is Manowar-by-numbers. De galopperende drive is er wel, maar vooral de riffs zijn onder de maat. Positieve uitzonderingen zijn ‘Loki God of Fire’ en het al op EP verschenen ‘Sons of Odin’.
Je zou bijna gaan denken dat Manowar een beetje is uitgekeken op de metal. Dat is net zoiets als beweren dat Bin Laden een beetje uitgekeken zou zijn op de koran, maar een uitspraak van zanger Eric Adams in het persmateriaal versterkt die ketterse en onwaarschijnlijke gedachte wel: "When people listen to this record for the first time they will think: "This is not metal." But it’s not the metal they’re used to hearing. It’s metal Manowar and only Manowar does.”
Kortom: Manowar maakt metal en als Manowar geen metal meer maakt, dan veranderen we gewoon de definitie van metal. Wel zo makkelijk.
http://www.kindamuzik.net/recensie/manowar/gods-of-war/15088/
Meer Manowar op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/manowar
Deel dit artikel: