Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Liedjes over het leven, passie en pijn. Daarmee hoopt Koen Deca in de Lage Landen zijn naam te vestigen. De zanger/liedjesschrijver uit het Vlaams-Brabantse Haacht studeerde aan het conservatorium, leerde zichzelf vervolgens gitaar spelen en maakte vanaf eind jaren tachtig deel uit van bandjes die niet verder kwamen dan wat regionale bekendheid.
Begin deze eeuw was hij een van de initiatiefnemers van een school voor Freinetonderwijs in Haacht. Zijn opvoedkundige aanpak en die van de school kwamen in opspraak toen de media berichtten over leerlingen die onder dwang hun lange haren afknipten en naar griezelfilms keken. Na onderzoek kon de school verder, maar Deca was directeur af.
Tijdens een ziekte begon hij Nederlandstalige teksten te schrijven. Plots viel alles op zijn plaats: contacten met producer Yannic Fonderie (Tom Helsen, Brahim) en platenbaas/studio-eigenaar Rafael van Assche leidden tot opnames voor dit debuut.
Affectie aan de Rand bevat een negental, veelal melancholiek getinte songs waarin Deca, zo meldde hij reeds in de Gazet van Antwerpen, ervaringen van zich af schrijft. Zo lijkt 'Mediakonijnen', een eigentijdse protestsong tegen de media met hun beroemdhedencultuur en hang naar sensatie, te verwijzen naar de affaire rond de Haachtse Freinetschool. Elders op de cd kraakt de Vlaamse pianist/songsmid kritische noten over zaken als religie, de consumptie- en prestatiemaatschapij of verloren idealen. Het centrale thema van zijn teksten, die soms naar rijmelarij neigen, lijkt niettemin de liefde te zijn.
Een markant stemgeluid heeft Deca niet. Zijn dictie is vaak te netjes. Dus mist de zang de doorleefdheid van inspiratiebronnen als Jacques Brel, Jeff Buckley en Tom Waits. Op de productie en muzikale invulling van het album is echter weinig aan te merken. Piano en gitaar staan centraal in radiovriendelijke liedjes die hier en daar nog wat worden ingekleurd door wat minder gangbare instrumenten als cello en basdwarsfluit.
Vooralsnog lijkt dat niet voldoende om de naam Koen Deca in de Lage Landen bij het grote publiek te vestigen. Dankzij een lichtend voorbeeld als Raymond van het Groenewoud ligt de lat nu eenmaal hoog.
http://www.kindamuzik.net/recensie/koen-deca/affectie-aan-de-rand/19026/
Meer Koen Deca op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/koen-deca
Deel dit artikel: