Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Krioelen; dat deed het het debuut Ett van Klara Lewis twee jaar geleden. Knetterende elektronica en veldopnames gingen in microscopische onderzoeken organisch met elkaar in dialoog. Textuur en timbre werden van nieuwe (ver)gezichten voorzien en haar oor voor minutieus detail brak door de glitch-achtige scheuren. Ook Too, dat wederom op het onovertroffen label Editions MEGO verschijnt, laat wormvormige structuren door het stereobeeld kruipen, houdt breed en snoert in tussen claustrofobie en pleinvrees en verdraait en vervormt dimensies - inclusief tijd - in een hermetisch discours vol duwen en trekken.
Klara Lewis vervaagt ritmieken tot strepen en sfumato's. Geen fluwelen streling als van een donsveertje echter, maar spiralen in en uit de klankmaterie die landschappen vol vervaarlijk reliëf schetsen. Vaart is niet het hoogste goed; voorwaarts of achteruit ook niet. De scherpte van Lewis' blik ligt in de focus op het uit evenwicht brengen van de weeg- en waagschaal tussen objectief en subjectief; binnen- en buitenwereld bovendien.
Avant-gardistische abstractie is bij Lewis geen doel an sich, maar een van de vele middelen om haar muzikale theater uit te lichten. Dat blijft een ongrijpbaar pandemonium van het irrationele, waar het enige concretisering lijkt te blijven ontkennen, al ligt de inspiratie vaak genoeg in het doodnormale, zoals een knorrende koelkast of een net niet helemaal opgevangen gesprek dat in een lachsalvo uitmondt. Grensvlakverkenningen die als water door de vingers zouden kunnen glippen, worden door Lewis in een onbepaalde en instabiele, fragiele en tegelijk manifeste coherentie bijeengebracht. Too is ook als het inzoomen op de pixels van een digitale foto, die los van het hele beeld toch - ook, weer - een beeld presenteren.
http://www.kindamuzik.net/recensie/klara-lewis/too-3823/26723/
Meer Klara Lewis op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/klara-lewis
Deel dit artikel: