Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Eind 2002 werd Jesse Malin met zijn goudeerlijke liedjes onthaald als de nieuwe chroniqueur van het New Yorkse leven. Door vriend Ryan Adams binnen zes dagen op tape gezet, maakt de rockende singer-songwriter met The Fine Art of Self-Destruction een bejubeld debuut.
The Heat was in 2004 een wat overgeproduceerd en tegenvallend vervolg en trok dan ook onopgemerkt voorbij. Met Glitter in the Gutter is de kans daarop kleiner. Alleen de gastenlijst moet al goed zijn voor een dosis publiciteit. Want naast Adams leveren ook Josh Homme, Jakob Dylan en niemand minder dan Bruce Springsteen een bijdrage aan deze plaat.
Muzikaal gezien levert dit evenwel weinig veranderingen op. Malin schrijft compacte nummers die logisch in elkaar zitten en altijd een lekker refrein bezitten. Traditionele, typisch Amerikaanse radiorock in de lijn van Tom Petty, John Mellencamp en The Wallflowers.
Dat klinkt saaier dan het is, want met zijn mooie, New Yorkse accent en gepassioneerde zang geeft Malin de muziek de benodigde rauwheid mee. Terwijl ook de teksten hierdoor overtuigender en minder melodramatisch worden dan ze op papier lijken te zijn.
Zijn verleden in de glampunkband D-Generation komt meer dan ooit naar voren in de grootse sound waar producers Rob Caggiano en Eddie Wohl (o.a. Anthrax) voor gezorgd hebben. Gitaren worden voorzien van de nodige echo- en delay-effecten, terwijl de drums er uitgekristalliseerd op staan.
Was ‘Wendy’ op zijn debuut nog het enige punky nummer, nu staan er met ‘In the Modern World’, ‘ Prisoners of Love’ en ‘Little Star’ een drietal op. Die tellen we wel als één, want er zijn niet al teveel verschillen in te bespeuren.
Dat is ook het grootste manco van Malin. Wanneer je één cd van hem in de kast hebt staan, dan ken je ze allemaal wel. Zijn zanglijnen en arrangementen zijn te eenvormig om te verrassen. Misschien dat hij zich dit zelf ook realiseert en ertoe besloot om een ontroerende en ingetogen versie van ‘Bastards of Young’ van The Replacements op te nemen.
Hoewel door het gebrek aan variatie het album op den duur wat vervelend wordt, bezitten de liedjes op individuele basis genoeg kwaliteit om Glitter in the Gutter toch met een voldoende te beoordelen.
http://www.kindamuzik.net/recensie/jesse-malin/glitter-in-the-gutter/15044/
Meer Jesse Malin op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/jesse-malin
Deel dit artikel: