Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Twee jaar heeft hij er naar verluidt over gedaan. Toch is het francofiel Guuzbourg, ofwel Nieuwe Revu-journalist Guuz Hoogaerts, niet gelukt om voor deze compilatie alle meisjes van zijn dromen te veroveren. De oorzaak moet worden gezocht in gedoe met rechten dan wel desinteresse bij platenmaatschappijen. Immers, het Nederlandstalige deel van de Lage Landen lijkt nauwelijks warm te lopen voor de pop uit het land van misschien wel het ultieme zuchtmeisje Marianne.
Hier geldt immers het aloude adagium dat wat de boer niet kent, hij ook niet vreet, ook al is hij nog zo aan het zoeken naar een vrouw die ook nog een beetje aardig kan zingen.
Wat dat betreft verdient Hoogaerts met zijn zendingswerk - ook tot uiting komend op een aan 'filles sourires' gewijd weblog - alle lof. Maar je moet ervan houden.
Schrijver Ronald Giphart doet dat in elk geval wel. Niet alleen ontleende Hoogaerts de term 'zuchtmeisjes' aan diens roman Giph, ook levert de bestsellerauteur een bijdrage in de vorm van een speciaal geschreven verhaal over zijn 'zuchtjaren', zijn ervaringen met meisjes die iets hebben waarvan een man gewoon moet zuchten.
De muzikale vertegenwoordigsters van de soort op deze compilatie zijn vooral van de jongste lichting, maar niet allemaal van Franse afkomst. Want tussen namen als Emilie Simon, Marina Celeste en Valérie Leulliot, prijken die van het Spaanse Souvenir of Alfa Rococo uit Canada.
En vanzelfsprekend ruimt Guuzbourg plek in voor de van oorsprong Britse Jane Birkin, volgens hem de moeder van alle zuchtmeisjes die ooit 'Je T'Aime... Moi Non Plus', het roemruchte duet met het Franse popicoon Serge Gainsbourg, tot een wereldsucces hijgde.
Het pièce de résistance van de cd is opvallend genoeg eveneens van Britse makelij en afkomstig uit The Isis Project, een poging tot het scheppen van de ultieme zondagochtendmuziek door de vooral van Robbie Williams bekende songschrijver/producer Guy Chambers.
De opvolger van Filles Fragiles zit inmiddels in de pen. Hopelijk is een en ander aanleiding voor Guuzbourg, platenmaatschappijen en concertorganisatoren die zingende zuchtmeisjes eens door de Lage Landen te laten flaneren. Dat worden vast adembenemende avonden.
http://www.kindamuzik.net/recensie/fille-fragiles/pop-gems-from-french-demoiselles/16510/
Meer Filles Fragiles op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/fille-fragiles
Deel dit artikel: