Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
De Fin Sami Sänpäkkilä is naast labelbaas van Fonal ook lid van Kiila. Maar er is meer. Als Es knutselt hij al vier platen lang sfeervolle geluidstapijten die hij in melancholie en schoonheid drenkt. Dit blijkt nog maar eens uit zijn nieuwste creatie, Sateenkaarisuudelma, een dubbele vinyluitgave die door het Belgische (K-RAA-K)³ op zeshonderd exemplaren wordt uitgegeven.
Sateenkaarisuudelma belicht verschillende fasen uit het bestaan van Es. Door het mogelijkheden die het vinylformaat schept, worden de perioden gescheiden. Sami Sänpäkkilä begon al in 2002 aan ‘Sateenkaarisciuurdelma’, een episode die in drie delen uiteenvalt. We horen een minimale Es die met mysterieuze gezangen, fieldrecordings, schaarse pianoaanslagen en snaren een invulling geeft aan een structuur die rond organische drones opgebouwd is.
‘Maailmankaari’ (I en II) werd opgenomen toen Es in 2004 met enkele gelijkgestemde muzikanten door de Verenigde Staten trok. We treffen Miriam Goldberg en Jeffrey Alexander van Black Forest/Black Sea op respectievelijk cello en gitaar aan en Tara Burke –ofwel Fursaxa- die naast haar typische licht esotherische gezangen eveneens een keyboard voor haar rekening neemt. Het resultaat van die sessies is een twintig minuten durend luisterspel met een duidelijke ritmische structuur waar de extra muzikanten hun de psychedelische sporen op nalaten.
‘Universaali Totuus’ en ‘Pianokaari’ sluiten Sateenkaarisuudelma af. Het zijn oude nummers die Es een paar jaar geleden schreef maar die sindsdien vele wijzigingen hebben ondergaan. Het eerste deel is het meest minimale van de hele plaat. Een organische drone zwelt aan zonder excessief te worden en wordt nadien met kennis van zaken in goede banen geleid zodat het nooit saai of voorspelbaar wordt. De tegenhanger –‘Pianokaari’- laat een haast frivool pianospel horen dat met stemmen en samples wordt ingekleurd.
Ook al brengt Sateenkaarisuudelma verscheidene periodes uit het leven van Es in beeld, toch klinkt de plaat opvallend consistent. De afwisseling is zeker een meerwaarde en duidt op het feit dat Sami Sänpäkkilä vele goede ideeën heeft over hoe drones en folk te vermengen.
http://www.kindamuzik.net/recensie/es/sateenkaarisuudelma/11374/
Meer Es op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/es
Deel dit artikel: