Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Gezien de niet-aflatende stroom releases gedurende Epica's relatief korte bestaan (zes jaar en een beetje) heeft het eigenlijk nóg lang geduurd voordat de meest symfonische aller vaderlandse gothic metalbands zijn schier onvermijdelijke orkestplaat uitbracht. Maar na Within Temptations strapatsen met het Metropole Orkest konden Simone Simons en haar mannen blijkbaar de verleiding niet weerstaan om daar nog even een schepje bovenop te doen; ze accepteerden terstond een droomaanbod van een Hongaars operafestival. De veelpoeperij van de band neemt dus ook op het aldaar live opgenomen The Classical Conspiracy weer epische vormen aan: 40-koppig orkest, 30-koppig koor, 2 cd's, 28 nummers, 140 minuten… Nee, het leven van een poprecensentje gaat heus niet altijd over rozen.
Op de eerste cd, vooral gevuld met klassieke stukken en filmmuziek, is welbeschouwd niet veel meer te horen dan een Hongaars orkest dat danig achter zijn vodden wordt gezeten door de dubbele kicks van Epicadrummer Ariën van Weesenbeek, die daarbij zijn deathmetalroots niet verloochent. De andere bandleden voegen nauwelijks iets toe dat werkelijk opvalt of staan zelfs werkeloos aan de zijlijn.
Omdat Epica - in navolging van onder andere Therion - op uitnodiging speelt, met alle contractuele verplichtingen van dien, is de materiaalkeus nogal voorspelbaar (De Vier Jaargetijden, Peer Gynt), maar bijvoorbeeld 'The Imperial March' uit Star Wars is natuurlijk wel héél erg metal. Je ziet van Weesenbeek bijna naar de tweede violist omkijken en tussen zijn tanden door "You have failed me for the last time" sissen. 'Pirates of the Caribbean Medley' klinkt dan weer alsof je in de rij staat bij de Vliegende Hollanderachtbaan in een zeker Brabants attractiepark.
De hoofdmoot van het album bestaat echter gewoon uit Epicanummers, die natuurlijk altijd al schreeuwden om klasserijke orkestbombasttoppings, Donaustijl; in dat opzicht slaagt de band zonder meer in zijn opzet. The Classical Conspiracy valt dan ook het best te beschouwen als een luxe Epica liveplaat, waarvan de gemiddelde metalhead de klassieke 'bonustracks' hooguit nog eens op zal zetten wanneer zijn moeder in het weekend de was weer op komt halen.
http://www.kindamuzik.net/recensie/epica/the-classical-conspiracy-live-in-miskolc-hungary/18666/
Meer Epica op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/epica
Deel dit artikel: