Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Slechts drie nummers ver op Creative Outlaws - US Underground 1962-1970 is het behoorlijk schrikken wanneer Tiny Tim na 'Tiptoe through the Tulips' 'Highway to Hell' inzet. Heeft AC/DC destijds een Led Zeppelin gedaan en volgt een kwarteeuw later de ontmaskering? Vals alarm, maar niet meteen te achterhalen aangezien de gangbare oorsprongsvermelding bij de nummers ontbreekt. Uit de toelichting per artiest van Tom Klatt blijkt dat het hier gaat om een concertopname uit 1995. Daarmee is de compilatie een eind verwijderd van de toch al niet korte periode waarvan ze op één enkele cd een staalkaart wil bieden. Ook de 'Underground' uit de titel lijkt wat overdreven met artiesten als Jimi Hendrix, Blue Cheer, Grace Slick en Canned Heat.
Om te leren relativeren is met Shel Silversteins 'Have Another Espresso' een ideale soundtrack voorhanden. Wel jammer, of een goede oefening, dat Trikont de titel verkeerd spelt op de overigens fraai vormgegeven digipack.
Eens je over die kleine ergernissen heen bent, is dit echter een bijzonder afwisselende en vrijwel onweerstaanbare plaat. Muzikaal vind je hier folk, jazz, folk- en bluesrock, psychedelica en enkele illustere grondleggers van punk en hardrock. Inhoudelijk gaat het van de Vietnamoorlog via bewustzijnsverruiming en vrije liefde tot de strijd voor burgerrechten. Daarmee komen effectief vrijwel alle relevante genres en grote thema's van de Amerikaanse jaren zestig aan bod.
Door de ingenieuze samenstelling contrasteert elk nummer zodanig met het voorafgaande en het volgende dat de kwaliteiten in de verf worden gezet, terwijl de plaat toch als geheel blijft werken. Zo is er bijvoorbeeld het rijtje The Godz, MC5 en The Fugs, waarin 'Kick out the Jams' zorgt voor een opstoot van adrenaline tussen twee langgerekte folkexperimenten. Een paar andere uitschieters zijn Moondog, die op 'On Broadway' begeleid zou worden door onder andere Charlie Parker en Charles Mingus, 'Suppose They Give a War and No One Comes' van West Coast Pop Art Experimental Band en Captain Beefhearts 'Dachau Blues'.
Het absolute hoogtepunt staat achteraan: Nina Simone formuleert met 'Mississippi Goddam' een razende aanklacht tegen de discriminatie en het geweld dat haar volk treft. Voor een keer werkt de volgorde van de songs hier niet: afsluiter '1969' klinkt je plots erg gewoontjes in de oren.
http://www.kindamuzik.net/recensie/diverse-artiesten/creative-outlaws-us-underground-1962-1970/12386/
Meer Diverse Artiesten op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/diverse-artiesten
Deel dit artikel: