Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Drie jaar nadat Devin Townsend verklaart helemaal klaar te zijn met het muzikantenbestaan, kondigt hij onder de naam The Devin Townsend Project een ambitieus vierluik aan. Ki en Addicted vormen in 2009 de eerste twee delen. Nu vormen Deconstruction en Ghost samen het sluitstuk.
Het sluitstuk waarvan eigenlijk? Het brein van Townsend laat weinig ruimte voor muzikale samenhang. Ki is een sfeervolle soundtrack, Addicted is rockgeoriënteerd, en de twee opvolgers hebben al even weinig met elkaar met elkaar als met hun voorgangers te maken. Toch is er altijd de uit duizenden herkenbare progmetalsound van Hevy Devy.
Deconstruction vertegenwoordigt het donkere deel van Townsends brein, dat zonder de afgezworen drugs en drank georganiseerder en minder meedogenloos te werk gaat. Elk hoogtepunt wordt voorafgegaan door een zorgvuldige opbouw. 'Praise the Lowered' schetst een dreigend landschap dat in 'Stand' pas wordt uitgebouwd met drums en tenslotte door een complete orkestbak op sciencefictionachtige wijze de apocalyps nadert. Wie hoopt op een terugkeer van hectiek à la Strapping Young Lad komt aanvankelijk bedrogen uit. Het is vooral het (latere) Meshuggah dat - met een flinke scheut progrock - doorklinkt in afwijkende solo's en tartende ritmes. 'Planet of the Apes' is al net zo'n donker wolkenpak en 'Pandemic' gaat ouderwets tekeer. De scheetgeluiden in 'Deconstruction' worden gevolgd door een doldwaze rit, eindigend in een kettingbotsing van gitaarshreds, ziedende tempo's, samples en een ode aan de cheeseburger.
Townsend weigert zijn universum puur te houden. Tegenover het ambitieuze idee van een vierluik staat een ongeëvenaard relativeringsvermogen ('The Mighty Masturbator'). Onder de vlag van The Devin Townsend Project doet de meester precies waar hij zin in heeft, zonder zich te storen aan een concept dat hij zelf tot leven heeft willen brengen. De kwaliteit van Deconstruction zit hem dan ook in de combinatie van onvoorspelbaarheid en het overduidelijke stempel van de geflipte Canadees.
http://www.kindamuzik.net/recensie/devin-townsend-project/deconstruction/21763/
Meer Devin Townsend Project op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/devin-townsend-project
Deel dit artikel: