Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Al vijftien jaar bewerkt het achtkoppige Duitse Corvus Corax teksten en muziek uit de Middeleeuwen op geheel eigen wijze tot een bombastisch en dansbaar geheel. Menig dorpsplein verwelkomde deze minstrelen met een jubelende en joelende meute dansende boeren, burgers en buitenlui. Zonder elektrische gitaren of synthesizers, maar mét hun verzameling bijzondere replica-instrumenten inspireerde Corvus Corax zelfs de Tanzmetal van Rammstein.
Op Cantus Buranus interpreteert Corvus Corax delen uit het beroemde Beierse liedboek ‘Carmina Burana’. Dit dertiende-eeuwse manuscript –veel tekst en slechts spaarzaam overgeleverde melodie – kent zijn meest beroemde versie in Carl Orff’s bewerking voor klassiek orkest uit 1937. Wie kent diens ‘O Fortuna’, in welke latere bastaardvorm dan ook, immers niet?
Om een eigen interpretatie aan het aloude materiaal te kunnen geven, moest Corvus Corax zichzelf losweken van Orff’s bewerking. De groep werkte vanuit de optiek van Middeleeuwse minstrelen. Hun opvoeringen gingen uit van het motto ter leringh ende vermaeck. Oftewel: als je wil dat je publiek er wat van opsteekt, moet je het eerst en vooral amuseren. Die wisselwerking tussen muzikale boodschap en een geanimeerd publiek is Corvus Corax wel toevertrouwd.
Cantus Buranus bestaat uit een cd en een dvd met daarop een surroundversie van het werkstuk en een making-of, plus een mopje live-uitvoering. Corvus Corax heeft geen halve maatregelen genomen. Zo is er een groot orkest en dito koor uitgerukt en kreeg de groep hulp van leden uit Subway to Sally en Qntal. Samen leidt dit tot een proeve van bekwaamheid die perfect past binnen het grote bandoeuvre.
Bombast wordt niet geschuwd in de pompeuze arrangementen die aanzwellen tot fortissimo climaxen. Daartussen dreunt beukende baspercussie door en manen doedelzakken de dansvoeten tot beweging. Een pakkend en indrukwekkend geheel is het gevolg. Corvus Corax zet met Cantus Buranus hun grootste en meest meeslepende geluid tot nu toe neer.
Bij vlagen heeft Cantus Buranus echter flink te lijden onder zijn volle popmix. De hedendaagse folkband en het complete orkest met koor trekken namelijk allebei fel van leer. Nuances in de arrangementen delven daarbij het onderspit en het totaalgeluid loopt dicht tot een topzware, kitscherige brij. Op die momenten komt Cantus Buranus dicht in de buurt van Night of the Proms-achtige concerten.
Weinig verrassend gezien hun voorgaande werk, pakt Corvus Corax met Cantus Buranus groots en bombastisch uit. Orff bracht de ‘Carmina Burana’ de concertgebouwen binnen. Corvus Corax laat haar daar met één been achter door symfonieorkest en folkband samen te laten spelen. Tegelijk maakt Cantus Buranus het aloude liedboek toegankelijker dan ooit en daarmee geschikt voor een niet-klassiek georiënteerd publiek. Waar de ‘Carmina Burana’ eerder vooral met academische omzichtigheid bejegend werd, is dat de grootste verdienste van Corvus Corax’ interpretatie.
http://www.kindamuzik.net/recensie/corvus-corax/cantus-buranus/11850/
Meer Corvus Corax op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/corvus-corax
Deel dit artikel: