Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Als zangeres van Catatonia maakte Cerys Matthews deel uit van één van de buitenbeentjes uit de nadagen van de britpophausse in de jaren negentig. De Welshe groep was vooral in het Verenigd Koninkrijk populair, waar doorbraakalbum International Velvet, met hits als 'Mulder And Scully' en 'Road Rage', bijzonder goed verkocht werd. In de rest van Europa was het succes stukken minder en toen de groep september 2001 bekendmaakte er mee te stoppen, was de populariteit ook in hun thuisland allang tanende.
De solocarrière van Matthews is een stuk meer low profile. Eerste album Cockahoop liet een zangeres horen die bevrijd was van het juk van de britpop, die opzichtig flirtte met americana en traditionals coverde. Op het inmiddels derde album Don't Look Down is te merken dat Matthews heeft geluisterd naar oudgedienden als The Walker Brothers en nieuwe adepten van orkestrale pop zoals The Divine Comedy en The Last Shadow Puppets. Een breed, theatraal en orkestraal geluid, bij vlagen filmisch, maar ook, in 'Smash the Glass', knipogend naar het Motowngeluid van jarenzestiggroepen zoals The Supremes
Ook als het op de teksten aankomt, is te merken dat Matthews een ander leven is gaan leiden. In een song als 'Salutations' zingt ze over de sleur van alledag, al komt het wat gekunsteld over als het voormalig enfant terrible van de britpop zingt dat haar leventje zo saai is geworden. Alleen in een lieflijke ballad zoals 'Evelyn' doet de zangeres nog denken aan haar tijd in Catatonia, een groep die ook een zwak had voor licht-psychedelische ballads.
De stem van Matthews, in het verleden net zo makkelijk wisselend tussen kinderlijk liefjes en schuurpapier van het ruigste soort, is netter geworden. Bij zoveel lieflijkheid hoop je dat ze af en toe weer eens uit de band springt, maar dat zal in deze twaalf tracks nergens gebeuren. Daardoor is nogal wat charme verloren gegaan, maar anderszins heeft ze nog iets van haar eigenzinnigheid weten te behouden; als warm pleitbezorgster van de Keltische taal is Don't Look Down ook in het Welsh uitgebracht onder de tongverstuikende titel Paid Edrych I Lawr.
http://www.kindamuzik.net/recensie/cerys-matthews/don-t-look-down/19844/
Meer Cerys Matthews op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/cerys-matthews
Deel dit artikel: